Ο εμίρης της Οξυάς αγόρασε (;) το Πλατυγιάλι

    

 Ο εμίρης της Οξυάς αγόρασε (;) το Πλατυγιάλι
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ»

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τους κατοίκους του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η είδηση ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει περάσει στα χέρια του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, το μεγαλύτερο σε βάθος λιμάνι της Μεσογείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso», εδώ και περίπου δέκα ημέρες φήμες ήθελαν τον πάμπλουτο Αραβα, που ήδη έχει αγοράσει το νησί Οξυά και άλλες εκτάσεις στην περιοχή του Ιονίου, να απέκτησε και το Πλατυγιάλι, με σκοπό να το αξιοποιήσει άμεσα. Καθώς οι πληροφορίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι και η δημοτική Αρχή, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τους υπευθύνους του λιμανιού.
«Εδώ και μερικές ημέρες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σχετικά με το λιμάνι. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση» ανέφερε στην «Espresso» ο δήμαρχος του Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον υπεύθυνο του λιμανιού για να μας ενημερώσει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Τα... συμβόλαιο

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση για την αγοραπωλησία του λιμανιού, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο έχουν ήδη μπει στα συμβόλαια οι υπογραφές. Να σημειωθεί ότι ο Αραβας κροίσος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να αποκτήσει το συγκεκριμένο λιμάνι, ωστόσο δεν τα είχε καταφέρει.
«Τα πράγματα όμως στην πορεία άλλαξαν. Μετά την είσοδό του στο νέο μετοχικό σχήμα του τραπεζικού ομίλου Alpha Bank, με πλειοψηφικό μάλιστα πακέτο, ο αλ Θανί έγινε αυτόματα και ο κύριος παίκτης στη μελλοντική τύχη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι» ανέφεραν έγκυρες πηγές στην «Espresso» και πρόσθεσαν: «Αυτό που προβληματίζει τους κατοίκους είναι σε τι θέλει να το χρησιμοποιήσει. Αν σκοπεύει να φέρνει πετρέλαιο και να υποβαθμίσει την περιοχή, θα μας βρει όλους απέναντι» τόνιζαν.

Καμία συμφωνία

Πάντως χθες τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Espresso» ότι η Alpha bank, η οποία κατέχει το 68% του λιμανιού, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τον πρώην εμίρη. «Στα σχέδια είναι άλλοι τρόποι αξιοποίησης του Πλατυγαλίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Εκτός από το Πλατυγιάλι, στα χέρια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ φέρεται να πέρασε και το υπόλοιπο 50% του νησιού Πεταλά, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Οξυά. Ολα δείχνουν ότι ο πρώην εμίρης ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπο στην ευρύτερη περιοχή!
Τα ονειρικά σχέδια κατέληξαν στα δικαστήρια
Ενώ οι κάτοικοι του Αστακού περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το Πλατυγιάλι, μία άλλη επένδυση, που τους γέμισε όνειρα, φαίνεται πως δεν προχωρά. Ο λόγος για την Οξυά, το νησί που απέκτησε ο πρώην εμίρης του Κατάρ πριν από περίπου δύο χρόνια, με σκοπό να το μετατρέψει σε «μαγικό τόπο», σε ένα «art island». Και αυτό διότι η εταιρία του αλ Θανί βρίσκεται σε αντιδικία με το ελληνικό γραφείο μελετών που ανέλαβε το έργο και έβγαλε τις μακέτες που έδειχναν πως η Οξυά θα μετατρεπόταν σε επίγειο παράδεισο.
Την Τρίτη η αντιδικία έφτασε στα δικαστήρια. Ωστόσο η πλευρά του αλ Θανί ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 11 Νοεμβρίου. Πώς όμως έφτασαν τα πράγματα ως εδώ;
Πριν από περίπου δύο χρόνια η εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων Pimara A.E., που είναι λιβανέζικων συμφερόντων αλλά ανήκει στη βασιλική οικογένεια, εξαγόρασε το νησί του Ιονίου αντί του ποσού των 5.600.000 ευρώ, με σκοπό να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Λίγο καιρό αργότερα ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη την επιμέλεια των διαδικασιών ένταξης του «project Οξυά» στο νέο -τότε- πολεοδομικό μοντέλο Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και βέβαια σε διαδικασία «fast track».
H aa Associates του κ. Αγιοστρατίτη αναλάμβανε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των εργασιών που θα γίνονταν στην Οξυά. Ομως, όπως υποστηρίζει, η γραφειοκρατία φρέναρε τα πάντα, με αποτέλεσμα να μην έχει βγει καμία από τις απαιτούμενες άδειες. Η πλευρά του αλ Θανί υποστηρίζει ότι ο Στέλιος Αγιοστρατίτης και οι συνεργάτες του δεν έχουν καταθέσει ως σήμερα καμία αίτηση για άδεια, γι' αυτό διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί του. Η ενόχλησή τους έγινε δε ακόμη μεγαλύτερη, όταν διαπίστωσαν ότι το τεχνικό γραφείο εξακολούθησε να παρουσιάζει τα σχέδιά του για την Οξυά.

Γιούλη Σταρίδα 

Σχόλια