Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας δεν υπέβαλε τα οικονομικά της στοιχεία. Το υπουργείο Εσωτερικών «χτυπά καμπανάκι»...

      Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, της οποίας πρόεδρος είναι ο δημοτικός σύμβουλος Προδρομίτης Σωτήρης, δεν έχει ακόμα υποβάλλει τα οικονομικά της στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που προκάλεσε κινητικότητα στο υπουργείο Εσωτερικών. 
    Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της, η διευθυνση Τοπικής αυτοδιοίκησης και το τμήμα παρακολούθησης οικονομικών στοιχείων ζητά απο τους φορεα να υποβάλλει το αργότερο μέχρι τις 27 Μαίου τα σχετικά στοιχεία.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙ: 

«Καμπανάκι» για νομικά πρόσωπα της Αιτωλοακαρνανίας
Τι δηλώνουν στη «Σ» οι Δήμαρχοι του νομού

     Μία εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο παρέλαβαν προ ημερών σχεδόν όλοι οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και εκατοντάδες άλλοι Δήμοι της Ελλάδας, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η εγκύκλιος αυτή, επί της ουσίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε νομικά πρόσωπα των Δήμων της περιοχής, διότι, δεν είχαν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, παραδώσει εγκαίρως στατιστικά και οικονομικά στοιχεία, ως όφειλαν βάσει νόμου, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τουΥπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α) και συγκεκριμένα βάσει του υπ’ αριθμ.74712/29-12-2010 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 2043/Β/30-12-2010) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 7 του άρθρου 267 του ν. 3852/2010.............



    Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός είναι πως εκτός των νομικών προσώπων που δεν έχουν παραδώσει τα στοιχεία είναι και οι δύο φορείς που εκπροσωπούν την Αυτοδιοίκηση, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
    Με εντολή του Υπουργείου μέσα από την εν λόγω εγκύκλιο υποχρεώνονται όλοι οι Δήμοι να καταθέσουν τα απαιτούμενα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου για να αποφύγουν τις όποιες κυρώσεις προβλέπονται. Επίσης, φέτος υπάρχει εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει καμία παράταση ως προς την ημερομηνία κατάθεσης των στοιχείων, κάτι που συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.
     Οι λίστες που έχουν διαμορφωθεί με τα νομικά πρόσωπα που εκκρεμεί η παράδοση των στοιχείων τους, περιλαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ, τα οποία έχουν ενσωματώσει στη βάση Δεδομένων ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.- ΕΕΤΑΑ τα οικονομικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
     Συνολικά 9 νομικά πρόσωπα Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας αναγράφονται στις λίστες του Υπουργείου Εσωτερικών που δεν έχουν αποστείλει οικονομικά στοιχεία
    Με βάση το νόμου οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι των συνδέσμων Δήμων καθώς και οι Προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων είναι επίσης υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της αξιόπιστης και έγκαιρης καταχώρισης στη βάση των προαναφερόμενων οικονομικών στοιχείων. Καθώς επίσης η μη ενσωμάτωση ή η καθυστέρηση ενσωμάτωσης στη βάση των οικονομικών στοιχείων από τους Δήμους επισύρει, κατά περίπτωση, τις ακόλουθες κυρώσεις:
α) Παρακρατείται και δεν αποδίδεται στο Δήμο η μηνιαία τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για όσο χρόνο καθυστερεί η ενσωμάτωση των στοιχείων στη βάση (άρθρο 7, παρ.5 π.δ 113/2010).
β) Επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του Δήμου που ανέρχεται από πέντε τοις εκατό (5%) έως δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) του άρθρου 259 του ν.3852/2010, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης, το οποίο παρακρατείται κατά την κατανομή των Κ.Α.Π. του επόμενου έτους.

   Ωστόσο, η «Σ» ήρθε σε επαφή με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας που νομικά πρόσωπα των Δήμων τους βρίσκονται στις λίστες αυτές και καταγράφει την άποψή τους. Συγκεκριμένα, στις λίστες από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν οι παρακάτω φορείς:

– Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη, Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
– Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Δήμου Θέρμου
– Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, Αιτωλία ΑΕ
– Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας, ΑΝΑΙΤ ΑΕ
– Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμφιλοχίας
– Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπακτίας, Δήμου Ναυπακτίας
– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας
– Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
– Εταιρεία Στάθμευσης Αγρινίου ΑΕ ΟΤΑ

Τι λένε οι Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας στη «Σ»


djdfj
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος επισήμανε μιλώντας στη «Σ» πως «είχαν σταλεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν και είχαν δημοσιευτεί μάλιστα, αλλά μας ενημέρωσαν για την εκ νέου αποστολή τους λόγω κάποιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν, κάτι που κάναμε άμεσα. Εκκρεμεί ακόμη η αποστολή των στοιχείων για το Κατράκειο, διότι ήταν ανενεργό για πέντε ολόκληρα χρόνια. Εμείς ωστόσο συντάσσουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενώ θα επισυνάψουμε ότι χρειαστεί για να αποδείξουμε πως πράγματι επί πέντε χρόνια ήταν ανενεργό. Η αποστολή των στοιχείων αυτών είναι, θέμα ωρών να γίνει».
ghjljlhjljhΟ Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας τόνισε πως «τα στοιχεία εστάλησαν και έχω διαβεβαίωση γι’ αυτό από τον αρμόδιο και προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου. Προφανώς η λίστα δεν είναι ανανεωμένη».

ghkghkghkΟ Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης επισήμανε πως επί της ουσίας το ζήτημα δεν αφορά τον Δήμο, αλλά το Λιμενικό Ταμείο και την κεντρική του Διοίκηση και όχι αυτή της Αμφιλοχίας.

fgjfgfgkfgkΟ Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος σχολίασε πως «τα στοιχεία επί της ουσίας είναι στατιστικά και τυπικά, ωστόσο, ότι έπρεπε να σταλεί έχει σταλεί. Τα στοιχεία αυτά πάντα κατατίθενται αλλά με κάποια καθυστέρηση και πάντα βγαίνει μια εκδίδεται εγκύκλιος που στοχεύει στην υπενθύμιση του ζητήματος και αναφέρει όλα τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν καταθέσει στοιχεία μέσα στις πρώτες μέρες».

ghghlghlghlΗ «Σ» επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη χωρίς όμως επιτυχία.

asfasEνώ σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος από την Δημοτική Αρχή.


http://xiromeronews.blogspot.gr/2016/05/blog-post_538.html

Σχόλια