ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ"



ΨΗΦΙΣΜΑ

Η συγκέντρωση του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 21/5/2016 και ώρα 11.30 π.μ. στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΝ.ΣΥ., με τη συμμετοχή των μελών της και εκπροσώπων φορέων, αφού άκουσε τα μέλη της και τους εκπροσώπους των φορέων, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 536/33751/13-4-2016 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδος, τμήμα περιβαλλοντικού χωρικού σχεδιασμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας, ισχύος 1 MW» της ατομικής επιχείρησης «ΖΗΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου Ν. Αιτωλ/νίας:
Το επίμαχο έργο, για την κατασκευή του οποίου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με την παραπάνω προσβαλλόμενη απόφαση, πρόκειται να κατασκευαστεί σε πολύ μικρή απόσταση από τις τοπικές κοινότητες Χρυσοβίτσας, Προδρόμου και Αγραμπέλων του Δήμου Ξηρομέρου και συγκεκριμένα σε απόσταση 1.260 μ. από την Κοινότητα Χρυσοβίτσας, 1.935 μ. από την Κοινότητα Προδρόμου και 2.550 μ. από την Κοινότητα Αγραμπέλων στις οποίες με βάση την απογραφή του έτους 2011 διαμένουν μόνιμα 329, 315 και 84 κάτοικοι αντίστοιχα, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με γεωργικές και αγροτικές εργασίες.
Ειδικότερα έχουν αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες μηδικής (τριφυλλιού), αραβοσίτου, ρεβυθιών, φακών και βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εκμεταλλεύσεις μελισσοκομίας, για τις οποίες επιδοτούνται.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το «βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου» το οποίο αποτελεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από την Τράπεζα Στοιχείων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη βάση δεδομένων, ενώ τμήμα του ως άνω βελανιδοδάσους, που γειτνιάζει με τη λίμνη Οζερού και Αχελώου, είναι ενταγμένο στο NATURA 2000.
Επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση, 550 μ. περίπου σε ευθεία γραμμή από το χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί η επίμαχη επενδυτική μονάδα, βρίσκεται η αρχαία πόλη «τα Κόροντα», η οποία ανήκε στο κοινό των Ακαρνάνων και ανάγεται στο 1.800 π.Χ.
Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορεί να γίνονται εντελώς απρογραμμάτιστα και τυχαία, δηλαδή σε μέρος όπου τύχει ν’ αγοραστεί κάποιο ακίνητο και χωρίς να έχει συνταχθεί από τον αρμόδιο δήμο Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης.
Για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές Κοινότητες Χρυσοβίτσας, Προδρόμου και Αγραμπέλων, ο δήμος Ξηρομέρου κι όλοι οι φορείς της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για την κατασκευή του έργου.

Για τους λόγους αυτούς αξιώνουμε
    Να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών.
    Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και ν’ αναλάβει ο δήμος Ξηρομέρου να συντάξει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
    Να προστατευθούν οι επιδοτούμενες βιολογικές καλλιέργειες των κατοίκων, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και οι αρχαιότητες της περιοχής.
    Να γίνουν δεκτές οι προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τον Δήμο Ξηρομέρου και τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» και ν’ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη ως άνω απόφαση.

Στη συγκέντρωση της 21/5/2016 συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς: Δημήτρης Καμπέρης, Τάκης Μπαμπούρης, Σπύρος Φυσελιάς, Γρηγόρης Ξενάκης, Γιάννης Γερογιάννης, Γεράσιμος Στρατούλης και Γιάννης Κουτσογιάννος και οι παραπάνω φορείς που εκπροσωπήθηκαν ο καθένας ως εξής: Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.) από τον πρόεδρό της Παναγιώτη Χολή, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) από τον πρόεδρό της Δημήτρη Στεργίου, ο δήμος Ξηρομέρου από τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Α. Ζορμπά, η τοπική κοινότητα Χρυσοβίτσας από τον πρόεδρό της Ιωάννη Χρ. Χρόνη, η τοπική κοινότητα Αγραμπέλων από τον πρόεδρό της Δημήτρη Τάγκα, ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» από τον πρόεδρό της Ταξιάρχη Αλ. Σάββα και τα μέλη Αλέξανδρο Σάββα, Επαμεινώνδα Παπαζώη και Δημήτριο Σπ. Χρόνη, ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών από τον πρόεδρό του Δημήτρη Μπολίκα, ο Σύλλογος Προδρομιτών από το μέλος του Μάκη Κατσαρομήτσο, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοβίτσας από τον πρόεδρό του Γεράσιμο Α. Ζορμπά και το μέλος Πέτρο Ζιώγα και ο Σύλλογος Αστακηνών από τα μέλη του Δημήτριο Γουλέ και Χρήστο Μάντζαρη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος


Δημήτρης Καμπέρης
Ο Γενικός Γραμματέας


Σπύρος Φυσελιάς


Σχόλια

  1. Να πάρουν αποφάσεις στεναρες απέναντι στο πρόβλημα ως σύλλογος βελανιδιάς με αναφορές στους αρμόδιους φορείς για να έρθουν προ των ευθυνών για να δοθεί η βελανίδια με μηνύσεις και καταγγελίες αν αδιαφορήσουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου