Συνέντευξη Δημάρχου Ξηρομέρου στην εφημερίδα Χρυσοβιτσάνικα νέα


Συνέντευξη Δημάρχου Ξηρομέρου στην εφημερίδα
Χρυσοβιτσάνικα νέα
Αστακός 03/05/2016

Ερώτηση 1η: Κύριε Δήμαρχε, ποιος τομέας ανάπτυξης θεωρείται πως είναι πιο σημαντικός για το Δήμο Ξηρομέρου και ποιες θεωρείται τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν;
Απάντηση: Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου.
Ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, το Πλατυγιάλι, το λιμάνι του Αστακού και του Μύτικα, είναι οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο Δήμος.
Η προστασία του περιβάλλοντος, ο βιολογικός καθαρισμός και τα σφαγεία είναι για μας πρώτη προτεραιότητα και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Δήμος θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουμε πως μέσω των επενδύσεων αυτών μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη επίλυση της ανεργίας των νέων του Δήμου μας.

Ερώτηση 2η: Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας δυναμικός κλάδος παραγωγής, ο οποίος στο Δήμο έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ο προκάτοχός σας Δήμαρχος, διατήρησε μια «άλλη” στάση απέναντι τους, θεωρώντας τη δραστηριότητα ανασταλτικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης. Ποια είναι η δική σας θέση;
Απάντηση: Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι πράγματι ένας δυναμικός κλάδος παραγωγής που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες τις χώρας, αλλά η μεγαλύτερη παραγωγή διατίθεται στο εξωτερικό. Στο τομέα αυτό εργάζονται ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό από όλους.
Δεν θεωρούμε την δραστηριότητα αυτή ανασταλτικό παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εμείς πιστεύουμε, ότι θα πρέπει σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να δημιουργηθεί ειδικό πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών, στο οποίο θα μεταφερθούν όλες οι μονάδες αυτές.


Ερώτηση 3η: Διπλά σας ακριβώς βρίσκεται μια μεγάλη επένδυση όπως είναι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ποια είναι η πληροφόρηση σας τόσο για την επένδυση, όσο και για τις υποδομές που συνοδεύουν(οδικό δίκτυο κ.λπ.);
Απάντηση: Όπως όλοι γνωρίζεται η δραστηριότητα στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου, τα τελευταία χρόνια, παραμένει στάσιμη. Δεν υπάρχουν επενδύσεις με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν να είναι ελάχιστες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι οι ιδιοκτήτριες τράπεζες επιδιώκουν την πώληση του.
Όσο αφορά τις υποδομές που συνδέουν το Πλατυγιάλι με τους κεντρικούς οδικούς άξονες είναι οι εξής:
•           Εκτελείται ήδη η πρώτη εργολαβία Πλατυγιάλι – Άγιος Δημήτριος μήκος 7χλμ περίπου. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
•           Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την περιφέρεια ολοκλήρωσαν τις μελέτες για τον οδικό άξονα Πλατυγιάλι – Αστακός, και δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ένταξη του παραπάνω έργου στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Ερώτηση 4η: Αποτέλεσε δικαίωση για σας η εκλογή σας στο Δήμο Ξηρομέρου στις τελευταίες εκλογές;
Απάντηση: Όπως γνωρίζεται, υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια. Υπήρξα Πρόεδρος της Κοινότητας Αρχοντοχωρίου, Δήμαρχος Αλυζίας και σήμερα είμαι Δήμαρχος στο Δήμο Ξηρομέρου.
Για μένα είναι μεγάλη τιμή και δικαίωση. Δηλώνω προς τους πολίτες ότι τιμώ την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη που μου επέδειξαν, και τους διαβεβαιώνω ότι θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους.

Ερώτηση 5η: Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την καθαριότητα; Τι ζητάτε από τους Δημότες;
Απάντηση: Άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών και η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα αποτελούν δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση του Δήμου. Για το λόγο αυτό δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την επίλυση των Το μόνο που ζητάμε από τους πολίτες είναι συνεργασία και κατανόηση.


Ερώτηση 6η: Τι προγραμματίζετε για την υδροδότηση του Δήμου και τι θα κάνετε με τους λογαριασμούς;
Απάντηση: Η ύδρευση αποτελεί δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση του Δήμου να τους παρέχει πλήρη επάρκεια νερού αρίστης ποιότητας. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης του Δήμου που ταλανίζει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Αξιοποιούμε και καλλιεργούμε τις υπάρχουσες πηγές υδροδότησης και εξετάζουμε την δυνατότητα εξευρέσεις νέων, ώστε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης.
Οι πολίτες έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις. Μια από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο είναι η έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών ύδρευσης.
Ερώτηση 7η: Τι παρεμβάσεις έκανε μέχρι σήμερα ο Δήμος στη Χρυσοβίτσα και τι έχει εντάξει στο άμεσο πρόγραμμά του;
Απάντηση: Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη Χρυσοβίτσα έχουν να κάνουν με τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας (ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, αγροτική οδοποιία κ.λπ.).
Έγινε παρέμβαση στην πλατεία του χωρίου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων και εκπροσώπων του (δημοτικών συμβούλων, προέδρου και μελών τοπικού συμβουλίου ). Δηλώνουμε ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Έγινε συντήρηση και επισκευή του δρόμου προς Βαλόστρατο. Επίσης έχουμε ζητήσει από την περιφέρεια, και ήδη συντάσσεται, σχετική τεχνική μελέτη για την κατασκευή του δρόμου Σουπί – Πηγάδια – Χρυσοβίτσα.
Είναι έτοιμη η μελέτη για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Χρυσοβίτσας, και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν,  να εξασφαλίσουμε τις σχετικές πιστώσεις του έργου αυτού.
Με απόφαση του Δημάρχου ορίστηκε προσωρινή Διοίκηση του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, προκειμένου να διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, πράγμα το οποίο και πραγματοποιήθηκε. Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, ύστερα από συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο, αποφασίστηκε ομόφωνα να αγωνισθούν για την εξεύρεση σχετικών πιστώσεων προκειμένου να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων και υποδομών, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το αρδευτικό δίκτυο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθ. 3/2016 απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε αρνητικά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “ Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια απο βιομάζα ισχύος 1ΜW στη θέση 'Κλημάτια' της ΤΚ Χρυσοβίτσας”.
Στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με εισήγηση του Δημάρχου, αποφάσισε και όρισε δικηγόρο γγια την άσκηση προσφυγής κατά της από 13/4/2016 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου περί της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας, ισχύος 1MW» της Ατομικής επιχείρησης «ΖΗΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» στη θέση Κλημάτια της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, Δ. Ξηρομέρου.


Ερώτηση 8η: Ποιες οι σχέσεις με τους πολιτιστικούς συλλόγους των αποδήμων και ειδικότερα με το Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα»;
Απάντηση: Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, και ειδικότερα με τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» είναι άριστες.
Κοινοί μας στόχοι είναι η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της πνευματικής δημιουργίας, η προστασία και η προβολή όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Δήμου, καθώς επίσης η στήριξη και η συνεργασία στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων – παραδόσεων.


Σας ευχαριστώ Θερμά για την φιλοξενία.
Δήμαρχος Ξηρομέρου
Ερωτόκριτος Γαλούνης

Σχόλια