ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Νερό: Το πιο πολύτιμο αγαθό και αναντικατάστατος παράγοντας ζωής κάθε είδους και μορφής    

Γράφει ο: Χρήστος Κολοβός
Ταξίαρχος ε.α.
Δημ. Σύμβουλος Ξηρομέρου


     Λαμβάνω την πρωτοβουλία να ανακινήσω εκ νέου, ένα ουσιαστικό και πρωτεύον ζήτημα, που αφορά χιλιάδες δημότες του Δήμου μας, καταθέτοντας πλέον τις θέσεις μουκαι στο διαδίκτυο, μήπως και έχουμε κάποια θετική εξέλιξη στις συνεχείς και περιοδικά καταθετημένεςπροτάσεις μου, για εκδήλωση ενεργειών διαχείρισης του νερού από το Δήμο, όσον αφορά  την επάρκεια και σωστή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης του πρώην Συνδέσμου Ύδρευσης Κοινοτήτων Ξηρομέρου (Σ.Υ.Κ.Ξ).
     Πρέπει επιτέλους να δοθεί η απαραίτητη αλλά και η επιβεβλημένη σημασία στηνανάδειξη- σχεδιασμό και επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειαςύδατος για οκτώ (8) χωριά του Δήμου (Παπαδάτος - Φυτείες -Μπαμπίνη - Μαχαιράς - Σκουρτού - Πρόδρομος-Αγράμπελα -Χρυσοβίτσα). 
     Καλώ τον αρμόδιο για την ύδρευση αντιδήμαρχο του Δήμου, τον αντιδήμαρχο Φυτειών, καθώς και  όλους τους εμπλεκόμενους προέδρουςτων υπόψη κοινοτήτων Κοινοτήτων, να συμμετάσχουμε με τις αναλογούντες ενέργειες για τον καθέναν, στην επίτευξη του στόχου της καταγραφής, εξεύρεσης βέλτιστης λύσης και την αξιοποίησή της, για τα παρακάτω που θα αναλύσω......



    Πρέπει ο Δήμος να χαράξει αλλά και να εφαρμόσει στη πράξη ολοκληρωμένη πολιτική ενεργειών για τα νερά του δικτύου του πρώην Σ.Υ.Κ.Ξ με στόχους:
α.Τη βιώσιμη και σωστή διαχείρισή τους
β.Τη σημαντική επαύξηση των ποσοτήτων και τη διατήρηση της καταλληλότητας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας των συνδημοτών
γ.Την επίλυση της λειψυδρίας σε σημαντικότατο βαθμό, για όλα τα παραπάνω χωριά και κυρίως για Σκουρτού-Πρόδρομο-Αγράμπελα και Χρυσοβίτσα, τα οποία και τους χειμερινούς αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μεγάλη έλλειψη σε νερό και συνεχείς πολύωρες καθημερινές διακοπές. 
    Οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν. Το νερό από τις γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές έχει πάρα πολλά άλατα. Θυμάμαι ότι στα Αγράμπελα είχε βουλώσει ένα τμήμα πλαστικού αγωγού και όταν κόπηκε κατά τις εργασίες, όλη η διατομή είχε κολλημένα ξερά άλατα. (Πλήρης αρτηριοσκλήρωση που λέμε!! Δεν το πίστευα όταν το είδα). 
      Το νερό των Ακαρνανικών είναι θαυμάσιο, αρκεί βέβαια να υπάρχουν σωστά συντηρημένα δίκτυα χωρίς διαρροές, που είναι και η κύρια εστία εισόδου ακαθαρσιών, κοπράνων και εμφάνισης κολοβακτηριδίων και λοιπών παθογόνων οργανισμών και μικρο-βίων και να γίνονται οι χλωριώσεις. 
δ. Τη μεσοπρόθεσμη σημαντική μείωση του κόστους εμπλουτισμού του δικτύου από τις γεωτρήσεις με τη πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος που συνεπάγεται μικρότε-ρους λογαριασμούς ΔΕΗ στο Δήμο κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ
     Αρχικά από το 1950-51 μέχρι το 1972 υπήρχε ο Σύνδεσμος Ύδρευσης και Άρδευσης Ξηρομέρου με τη κατασκευή των πρώτων δικτύων ύδρευσης. Ποιο πριν νερό υπήρχε από πηγάδια από λίμνες και ποτάμια. 
     Στη συνέχεια συστάθηκε το 1972 ο Σ.Υ.Κ.Ξ (Ε.Σ 1430/13-5-1972. ΦΕΚ 351/Τβ’ της 18/5/1972). Το 1995 με απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Ν. Αιτλ/νίας (Ε.Σ 9538/ 19-4-1995), τροποποιήθηκε ο αριθμός των χωριών με τη πρόσθεση και της Μπαμπίνης. (Η Μπαμπίνη για ένα διάστημα έπαιρνε νερό απευθείας από Αετό. Στη συνέχεια παίρνει δια μέσου Φυτειών και έχει και γεώτρηση).      Τέλος με τοΦΕΚ 1128/2-6-2011 (λόγω Καλλικράτη), ο Σ.Υ.Κ.Ξ καταργήθηκε. 
         Ο κεντρικός αγωγός που υδρεύει τα 8 χωριά έρχεται από τις πηγές των Αχυρών των Ακαρνανικών ορέων. Από τον μεριστή δικτύου στην τοποθεσία Αγ Παρασκευής Κατούνας,  διαχωρίζονται δίκτυα προς τη Κατούνα και προς τα8 χωριά του νυν Δήμου Ξηρομέρου. (κάποια συμφωνημένη τότε ποσότητα πηγαίνει και μέχρι τη πόλη της Αμφιλοχίας!!!). Κάποια χιλιόμετρα του αγωγού από τον μεριστή μέχρι τις Φυτείες είναι ακόμα από ΑΜΙΑΝΤΟ (περίπου 6-7 χιλιόμετρα δεν γνωρίζω ακριβώς).
       Με το χρόνο οι ανάγκες για νερό στα 8 χωριά του Δήμου μας αυξάνονταν. Οι ποσότητες όμως που παρείχε το δίκτυο παρέμειναν οι ίδιες ή και μειώνονταν από τη πηγή κυρίως από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Όλα τα χωριά σχεδόν αναγκάστηκαν και έφτιαξαν γεωτρήσεις. 
     Οι Φυτείες και η Παπαδάτος πχ εμπλουτίζουν το δίκτυο ύδρευσης Ακαρνανικών από τον Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο,  με νερό από τη γεώτρηση ΑΓ. Στεφάνου που έγινε πριν 10 χρόνια περίπου. Το νερό κατάλληλο μεν αλλά υστερεί σε ποιότητα από το νερό των Ακαρνανικών. Αν έχουμε πολύ περισσότερο νερό από τα Ακαρνανικά η γεώτρηση θα λειτουργεί πολύ λιγότερο και το κόστος σε ρεύμα θα μειωθεί πάρα πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα χωριά.

        Ο παλαιός εν λειτουργία αγωγός από χάλυβα και αμίαντο, παρουσιάζει συνεχώς διαρροές και μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται. Από Παπαδάτο μέχρι μεριστή και Αχυρά το 2013 και 2014 «πιάστηκαν» 16 παλαιές και σύγχρονες διαρροές και εξοικονομήθηκε αρκετή ποσότητα νερού. Διαρροές υπήρξαν και αποκαταστάθηκαν και το 2015. Το ίδιο συμβαίνει από πλευράς βλαβών και στο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι Πρόδρομο και Αγράμπελα – Χρυσοβίτσα. 

(Για όλο το παραπάνω ιστορικό ζητώ συγνώμη αν έχω κάνει λάθος σε στοιχεία ή έχω παραλείψει κάτι που μου διαφεύγει)

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
     Λίγο πριν το 2000 κατασκευάστηκε από τον μεριστή στην Αγ Παρασκευή Κατούνας  μέχρι τη δεξαμενή Φυτειών νέος παράλληλος με το παλιό δίκτυο, πλαστικός αγωγός, για να παίρνει το περίσσευμα νερών των Ακαρνανικών που χάνονται άσκοπα. Έτσι θα είχαμε πολύ περισσότερο νερό και για τα 8 χωριά. Το έργο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων τότε, ουδέποτε λειτούργησε στα μετέπειτα χρόνια. Το τι φταίει που δεν έρχεται νερό από τον νέο αγωγό δεν  το γνωρίζω. 
      Από τα μέσα του καλοκαιριού του 2013 που έλαβα γνώση της ύπαρξης του ανενεργού αγωγού μέχρι σήμερα (τρία χρόνια ακριβώς), έχω καταδείξει με συνεχείς ερωτήσεις και προσωπικές παραστάσεις τη σημασία λειτουργίας του αγωγού, για ανάδειξή του ως ένα στρατηγικό στόχο δράσης στο Δήμο μας και επίτευξή του. Παρακαλώ άπαντες να μη χαθεί άλλος χρόνος.   

Σήμερα λοιπόν και όχι αύριο, απαιτούνται:
α. Να αναζητηθεί η μελέτη εφαρμογής του νέου και παράλληλου με τον υπάρχοντα ανενεργού αγωγού και να μελετηθούν  προκαταρκτικά από μηχανολόγο ή μηχανολόγους οι λόγοι μη λειτουργίας, μετά από σχετική ανάθεση από την Οικονομική Επιτροπή με σχετική δαπάνη.
 β. Προς βοήθεια των μηχανολόγων μηχανικών, να συγκληθούν από την Τεχνική Υπηρεσία και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όσες συσκέψεις απαιτούνται με τους πρώην δημάρχους -προέδρους Φυτειών και ΣΥΚΞ, τους προέδρους των λοιπών παραπάνω κοινοτήτων, καθώς και τους πρώην και νυν υδραυλικούς και υδρονομείς Φυτειών και δήμου, οι οποίοι με την εμπειρία τους και τις γνώσεις του θέματος, θα δώσουν πολλά στοιχεία στους μηχανολόγους. Ταυτόχρονα με επιτόπου επισκέψεις – οδεύσεις και μετρήσεις στο δίκτυο, θα καταλήξουμε πιστεύω να βρούμε τα αίτια μη λειτουργίας του αγωγού και να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης.
γ. Μετά τα παραπάνω να διατεθεί και η σχετική πίστωση για τις εργασίες και τα υλικά που θα απαιτηθούν για την επαναλειτουργία του παράλληλου αγωγού.
δ. Να μελετηθεί και να προγραμματισθεί η δαπάνη, για την αντικατάσταση του τμήματος  του αγωγού που είναι από Αμίαντο,  από την Αγ Παρασκευή  μέχρι τις Φυτείες, όπως σωστά και επιβεβλημένα προγραμματίζεται και για τον αγωγό που υδρεύει τη πόλη του Αστακού.  
ε. Τέλος να συνεχιστεί αμείωτα η επισκευή όλων των βλαβών σε όλο το δίκτυο του ΣΥΚΞ και να ελεγχθούν τυχόν παράνομες συνδέσεις επί του κύριου αγωγού. Ήδη από το τέλος του 2013 και μετά έχουμε σαφή βελτίωση με την έστω και μικρή αύξηση της ποσότητας. Οι πρόεδροι και δημότες είμαι σίγουρος ότι το έχουν διαπιστώσει.

    Ελπίζω ότι κατέδειξα όσο απλά μπορούσα, με απλή γλώσσα και χωρίς τεχνικούς όρους, το παραπάνω μεγάλο ζήτημα για τα 8 χωριά του Δήμου μας, για να γίνει κατανοητό απ όλους, έχοντας  την σύμφωνη γνώμη  των προέδρων των υπόψη κοινοτήτων με τους οποίους έχω έρθει σε επαφή και πιστεύω πλέον και της Δημοτικής αρχής για να δρομολογηθούν άμεσα οι παραπάνω επιβάλλουσες ενέργειες.  
             
(ΥΓ Στο χάρτη έχω σχεδιάσει πρόχειρα με μπλε τον υπάρχοντα αγωγό και με κόκκινο τον νέο ανενεργό)

Χρήστος Κολοβός 
 Ταξίαρχος ε.α- Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

http://xiromeronews.blogspot.gr/2016/06/blog-post_290.html

Σχόλια