Παραδοσιακές Ξηρομερίτικες χυλοπίτες


      Οι χυλοπίτες είναι είδος  παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικούπου μεγάλωσαν γενιές και γενιές, σας παρουσιάζουμε σήμερα. 
   Για όσους παραμένουν νοσταλγοί και λάτρεις της παραδοσιακής Ξηρομερίτικης κουζίνας παραθέτουμε εδώ την συνταγή της ΞηρομερίτισσαςΕυτυχίας Βενετίκου.....


Χυλοπίτες

Υλικά
-1 ½   κιλό γάλα  πρόβειο  ή κατσικίσιο
-8  φρέσκα αυγά  
-1  κουταλιά  του γλυκού  αλάτι, 
-2   κιλά  σιμιγδάλι,
-½ κιλό αλεύρι  

Πρώτα βράζουμε  το γάλα και ρίχνουμε και το αλάτι.  Όταν βράσει το ρίχνω  σε μια μεγάλη  λεκάνη να  κρυώσει. Μετά  ρίχνω το σιμιγδάλι και συγχρόνως το ανακατεύω μετά τα αυγά,  και σιγά – σιγά,  ρίχνω  το αλεύρι, και αρχίζω και το ζυμώνω με της γροθιές ώσπου να γίνει μια μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη και τα αφήνω για μια ώρα, σκεπασμένη,  σε μια δροσερή γωνιά,   για να  γίνει το ζυμάρι έτοιμο για πλάσιμο.
 Κόβουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε τραπεζομάντηλα  που έχουμε στρώσει.. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντας για περίπου μισή ώρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Απλώνω πάλι τις κομμένες  χυλοπίτες τώρα  στο κρεβάτι αραιά  και με τούλι επάνω  για να  στεγνώσουν στην δροσιά για 3 τουλάχιστον 24ωρα , ανακατεύοντας ελαφρά
Τις φυλάω κατόπιν σε βαμβακερή  μαξιλαροθήκη για  να αναπνέουν και σε μέρος δροσερό για να μην μουχλιάζουν.
 Σημείωση: Τις φτιάχνουμε τον Ιούνιο, Ιούλιο και  Αύγουστο.



















http://xiromeronews.blogspot.gr/2016/08/blog-post_15.html

Σχόλια