ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Τα Κόροντα»: Απάντηση στον κ. Χρόνη για την κεραία κινητής τηλεφωνίας





Απάντηση για την κεραία

Με την από 14/11/2016 επιστολή του ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ιωάννης Χρ. Χρόνης επιτίθεται κατά του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για τη θέση που πήραμε στο θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Ως γνωστόν ο Σύλλογός μας σε άρθρο του με τον τίτλο «Η κεραία και η αλήθεια», που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 203 φύλλο της εφημερίδας μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» πήρε θέση για το παραπάνω θέμα και συγκεκριμένα δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας με τον όρο ότι πρέπει να ζητηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Cosmote να τοποθετήσει στο χώρο μετρητικό μηχάνημα για την καταμέτρηση σε 24ωρη βάση της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Στο άρθρο της εφημερίδας μας αναφέρονται καθαρά οι λόγοι που μας έκαναν να πάρουμε αυτή τη θέση κι είναι οι ίδιοι μ’ αυτούς που αναγκάζουν τους κατοίκους στη λήψη ανάλογων αποφάσεων σ’ όλα τα χωριά, τις μεγαλουπόλεις και στην ίδια την Αθήνα ακόμα. Είναι δηλαδή το πρόβλημα επικοινωνίας αφού δεν υπάρχει καθόλου καλή λήψη σήματος μέσα στο χωριό και επιπλέον στο μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής περιφέρειας, από τη Λούτσα μέχρι το Βαλόστρατο, δεν έχει καθόλου σήμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό κι οι γειτονικές κοινότητες του Προδρόμου και των Αγραμπέλων, τους κατοίκους των οποίων δεν τους θέλουμε μόνο ως πελάτες στα καφενεία μας, αλλά αισθανόμαστε και την ανάγκη να εκφράσουμε σ’ αυτούς την έμπρακτη αλληλεγγύη μας για το πρόβλημά τους.
Η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό μας είναι αναγκαία στις σημερινές συνθήκες για την καλή επικοινωνία των κατοίκων του χωριού και της περιοχής εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των συγχωριανών μας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος λέει στην επιστολή του ότι επί της ουσίας του θέματος συμφωνεί με την τοποθέτηση της κεραίας, αλλά διαφωνεί με το συγκεκριμένο σημείο τοποθέτησης της κεραίας (στη θέση Πίλακκο), που είναι πλησίον του οικισμού γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα σε πόση απόσταση από την κεραία υπάρχει πρόβλημα.
Όμως η λειτουργία της κάθε κεραίας βλάπτει αυτούς που είναι πολύ κοντά και αυτοί μόνο μπορούν να ζητήσουν προστασία από την πολιτεία στα Δικαστήρια ή στις άλλες υπηρεσίες όπου θα προσφύγουν με αίτημα την απομάκρυνση της κεραίας. Δεν μπορούν δηλαδή να ζητήσουν προστασία όσοι μένουν μακριά και δεν ενοχλούνται, οι δε αιτήσεις τους και αγωγές τους απορρίπτονται, ως αβάσιμες.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας γίνονται δεκτές αιτήσεις και αγωγές από κατοίκους που μένουν σε απόσταση από 60 έως 80 μέτρα από τις κεραίες και για τις ευπαθείς ομάδες δηλαδή για κέντρα υγείας, νοσοκομεία, σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων (βλ. Μ.Πρ.Χαν. 34/2009 ΝοΒ 2009,6.513 και Π.Πρ.Σαμ. 58/2008 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ). Στην προκείμενη περίπτωση στο χωριό μας η κεραία απέχει πάνω από 150 μέτρα από τα κατοικημένα σπίτια και δεν υπάρχει συνεπώς κανένας κίνδυνος για την υγεία των συγχωριανών μας.
Επειδή όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου, παρά την έκδοση νόμιμης άδειας κινητής τηλεφωνίας, κατά τη λειτουργία του σταθμού σημειώνονται υπερβάσεις των θεσπιζομένων ορίων ασφαλείας που είναι το 70% των ορίων ασφαλείας (4,5 W/μ2) σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3139/2000 και με το άρθρο 31 παρ. 9 και 10 του Ν. 3431/2006, για το λόγο αυτό επισημάναμε ότι πρέπει να ζητηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία η τοποθέτηση μετρητικού μηχανήματος, το οποίο καταμετρά σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και το οποίο δημιουργεί τη βεβαιότητα σε οποιονδήποτε διαμένει πλησίον ότι δεν υπάρχει υπέρβαση ορίων.
Δηλώνουμε εξ αρχής ότι δεν έχουμε τις ειδικές γνώσεις για το θέμα. Παρ’ όλα αυτά ενδιαφερθήκαμε και συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία από τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, γιατί μας απασχόλησε σοβαρά η θέση που θα πάρουμε για την τοποθέτηση της κεραίας ως Σύλλογος και γιατί ορισμένα μέλη του Συλλόγου μας ρωτούσαν αν θα έχουν αποτέλεσμα οι όποιες αιτή-σεις και αγωγές επρόκειτο ν’ ασκήσουν. Από τις ενέργειές μας προκύπτει ότι δεν παραμείναμε αδρανείς και παθητικοί θεατές των εξελίξεων.
Ούτε σπεύσαμε να πάρουμε βιαστικά αποφάσεις για το παραπάνω θέμα, όπως έσπευσε ο πρόεδρος της Κοινότητας κι ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος, που έχει έδρα στο χωριό, οι οποίοι ενήργησαν χωρίς την προσεκτική και επισταμένη μελέτη όλων των στοιχείων. Αυτό προκύπτει σαφώς κι από το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των παραπάνω φορέων για το θέμα. Ο ασύστολος λαϊκισμός και η άκρατη κινδυνολογία του προέδρου για το θέμα πρέπει να έχει και τα όριά της. Ειδικά όταν γίνεται πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, όπως η υγεία για το οποίο υπάρχει μεγάλη ευαισθησία από τους κατοίκους. 
Αλήθεια, τι θέλει να πει τελικά ο πρόεδρος της κοινότητας; Ότι εμείς που έχουμε σπίτια στο χωριό και μένουμε πολύ καιρό —περισσότερο κι από εκείνον— δεν ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας και για τις οικογένειές μας; Υποστηρίζει αλήθεια ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τους ίδιους τους συγγενείς και τους φίλους μας κα τους αγαπάει αυτός περισσότερο από εμάς;
Οι αόριστες αναφορές του και καταγγελίες δεν πείθουν. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη των κατοίκων, οι οποίοι πείθονται με την παράθεση επιχειρημάτων και συγκεκριμένων στοιχείων. 
Ο κ. πρόεδρος, που έχει περιοριστεί στο να συνεδριάζει και να βγάζει πύρινους λόγους στα καφενεία και να καταφέρεται προσωπικά κατά του Συλλόγου μας και των μελών του και όσων έχουν μ’ αυτόν αντίθετη άποψη, θα πρέπει να μας πει γιατί δεν προέβη μέχρι τώρα σε ορισμένες ενέργειες που θα βοηθούσαν να πέσει άπλετο φως στο θέμα.
Συγκεκριμένα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι λήφθηκε παλαιότερα απόφαση από την Κοινότητά μας για την τοποθέτηση κεραίας στη θέση «Παγώνια». Αν πράγματι υπάρχει τέτοια απόφαση γιατί δεν την ανασύρει από το αρχείο του και μ’ αυτή να διεκδικήσει την ανάκληση της άδειας για την κεραία; 
Γιατί ο ίδιος δεν άσκησε αγωγή και αίτηση για την απομάκρυνση της κεραίας αφού κινδυνεύει η υγεία του;

Γιατί δεν πήγε στους αρμόδιους φορείς για να πάρει τα σχετικά έγγραφα, δηλαδή την άδεια κατασκευής κεραίας καθώς και την περιβαλλοντική άδεια για να τις ελέγξουμε αν πράγματι αυτές είναι νόμιμες;
Γιατί δεν ζήτησε ενημέρωση από το Δήμο Ξηρομέρου για το συμφωνητικό μίσθωσης του Δήμου με την Cosmote και τους όρους που περιέχει αυτό;
Γιατί δεν ζήτησε από τον κο Δήμαρχο τα ποσά που δίνει για ενοίκιο η Cosmote να περιέρχονται στην κοινότητά μας, που υφίσταται τις όποιες επι-πτώσεις, για να καλύπτονται μ’ αυτά οι ανάγκες του Δημοτικού σχολείου και της ποδοσφαιρικής ομάδας;
Γιατί δεν ενημέρωσε και γιατί δεν συνεργάστηκε για το θέμα με το Σύλλογό μας και με τους άλλους φορείς και με τις γειτονικές κοινότητες;
Γιατί ακολουθεί την ίδια τακτική της μη συστράτευσης και συνεργασί-ας μ’ όλες τις δυνάμεις αφού καλά ξέρει κι ο ίδιος από το τελευταίο πρόβλημα της βιομάζας —που δεν έχει ακόμα λήξει— ότι αυτό είναι επικίνδυνο κι ότι έτσι δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα του χωριού μας;

Η λογική αυτή του προέδρου να μη συνεργάζεται με όλους τους φορείς είναι πρωτοφανής για τα χρονικά του χωριού μας αλλά και για το πανελλήνιο.
Είναι βέβαιο ότι τα διχαστικά του κηρύγματα και τις προσωπικές του επιθέσεις θα τις πληρώσει στο τέλος το χωριό, αφού δεν θα μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και θ’ αφήσει πίσω του πληγές —μεγαλύτερες κι από τον εμφύλιο— που θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν.
Εμείς τον κο Πρόεδρο δεν θα τον ακολουθήσουμε στην αμετροέπειά του, στις εμπρηστικές του δηλώσεις, τις υβριστικές του φράσεις που αναφέρει στην επιστολή του για το Σύλλογό μας, όπως ότι ενεργούμε για λογαριασμό της Cosmote, ότι περιμένουμε κάποια χορηγία απ’ αυτήν κ.λπ.
Τους ισχυρισμούς αυτούς και τις φράσεις αυτές του τις επιστρέφουμε σαν απαράδεκτες και του δηλώνουμε ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να καταφέρεται κατά του Συλλόγου μας και γίνεται τιμητής του, αφού ο ίδιος πρόσφατα έδωσε εξετάσεις στο θέμα της βιομάζας και απέτυχε αφού αποδείχτηκε ότι χορήγησε βεβαίωση στον επενδυτή της μονάδας κο Δημ. Ζήκο και ήταν ο ίδιος που δημιούργησε το πρόβλημα με τις παραλείψεις του και τα τεράστια λάθη του.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ταξιάρχης Σάββας 
Η Γενική Γραμματέας
Καλλιρρόη Γεωργούλα

Σχόλια