Τα Κόροντα Αίτημα για τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στον χώρο κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

          

  Ο Σύλλογός μας είναι ένας από τους πιο δραστήριους Συλλόγους αποδήμων του Ν. Αιτωλ/νίας, αφού λειτουργεί συνεχώς από το 1978, διατηρεί δίμηνη εφημερίδα τα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», επί 35 χρόνια, από το 1981, έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδόσεις βιβλίων κι έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στη γενέτειρα.
Το μικρό χωριό μας, η Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά σ’ όλους τους εθνικούς αγώνες και προπαντός στη μεγαλύτερη θυσία της ανθρωπότητας, την έξοδο του Μεσολογγίου. Μετά από  κοπιαστικές έρευνες ήρθαν στο φως τα στοιχεία για έξι (6) εξοδίτες αγωνιστές του χωριού μας, τους οποίους η Κοινότητα Χρυσοβίτσας και ο Δήμος Ξηρομέρου οφείλει να τους τιμήσει.
            Ο Σύλλογός μας θέλει κάθε  χρόνο  στη μεγάλη γιορτή της εξόδου να τιμά τους ήρωές του ολόκληρο το χωριό, το οποίο θα συμμετέχει και θα καταθέτει στεφάνι στη μνήμη τους.
Για το λόγο αυτό ζητάμε να παραχωρήσετε ένα χώρο στον κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου θα τοποθετηθεί μία στήλη με τα ονόματα των ηρώων από τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, που σκοτώθηκαν στη Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι οι εξής:
Ευστάθιος Δημ. Γκόλιας
Κων. Δημ. Γκόλιας
Γιάννης Φατσιλέτος
Ευστάθιος Ιω. Φατσιλέτος
Γιάννης Φραγκοπάνος
Πάνος Φραγκοπάνος.
Τα στοιχεία για τους ήρωές μας προκύπτουν από τις εξής πηγές: από το βιβλίο του Μπάμπη Κουβέλη «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών σελ. 426, β) το βιβλίο του Αλέξανδρου Σάββα «Μελετήματα του Ξηρομέρου», έκδ. 2016, σελ.84, 85, 146 και 177, γ) από το ΓΑΚ Φακ. Γεν. Φροντιστηρίου αρ. 10, δ) από  το δημοσίευμα του Ιωάννη Δημητρούκα «Μία σελίδα δόξας» Εφημερίδα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» Φ. 179 Σ. 4. Το αίτημά μας αυτό το κοινοποιούμε και στο Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη και τον παρακαλούμε να το υποστηρίξει γιατί η τιμή στους ήρωές μας αντανακλά και στο Δήμο Ξηρομέρου.
            Παρακαλούμε κ. Δήμαρχε να μας ενημερώσετε για την πορεία της αίτησής μας και τι διαδικασίες απαιτούνται ώστε να μπορέσουμε, έστω και καθυστερημένα, ν’ αρχίσουμε να τιμούμε τους εξοδίτες αγωνιστές μας στην έξοδο του Μεσολογγίου.
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                     ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ



Σχόλια