ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΚΔΑΠ ΕΣΠΑ: Τα προσωρινά αποτελέσματα

Το «εισιτήριο» για μια θέση φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το 2017 – 2018 που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ περιμένουν την επόμενη εβδομάδα να πάρουν 150.000 χιλιάδες αιτούντες με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων

 Τι και αν υπάρχουν προαναγγελίες ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός, τι και αν υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στους «νέους» που δεν έχουν ξαναπάρει μέρος όλοι περιμένουν εν μέσω καύσωνα τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ για το «μαγικό» voucher φιλοξενίας.
Ο αριθμός ρεκόρ των αιτήσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι καλό για τους αιτούντες του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, ενώ και φέτος με την έκδοση των αποτελεσμάτων θα αποκαλυφθεί και πάλι η έλλειψη δομών, για την φιλοξενία των μικρών παιδιών. Οι «προβληματικές» πληρωμές των επιδοτήσεων στους ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών, η συνεχής μείωση τους από την πολιτεία τα τρία τελευταία χρόνια μείωσαν τις θέσεις που διαθέτουν για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν μέσω του προγράμματος.
Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι οι ιδιοκτήτες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών προτιμούν – ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες και να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν – να καλύπτουν τις διαθέσιμες θέσεις σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και να μην περιμένουν να εισπράξουν με μεγάλες καθυστερήσεις τα χρήματα που έρχονται από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ μπορεί κάποιος να δει τα προσωρινά αποτελέσματα αξιολόγησης της πληρότητας των φακέλων δικαιολογητικών των αιτήσεων συμπληρώνοντας το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ εδώ.
Δείτε τους προσωρινούς πίνακες αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων ανά νομό ή δήμο εδώ. Οι δυνητικά ωφελούμενοι εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης ανά Νομό και κατά αύξουσα σειρά κωδικού αιτούσας/αιτούντος, ανά Δήμο. Οι δυνητικά ωφελούμενοι εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης ανά Νομό και κατά αύξουσα σειρά κωδικού αιτούσας/αιτούντος, ανά Δήμο
Εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων, αυτοί που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι οι περισσότερες θέσεις είναι ήδη πιασμένες. Ο λόγος είναι οι «παλιοί» συμμετέχοντες του προγράμματος γνωρίζουν και παίρνουν το ρίσκο να προχωρήσουν σε προκαταβολικές έγγραφες στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, πάρουν δεν πάρουν το voucher. Έτσι όσοι δεν έχουν προστρέξει να κλείσουν θέση θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν μία θέση, πολύ πιο εύκολα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ δύσκολα θα βρουν στον ιδιωτικό σταθμο της αρεσκείας τους και σχεδόν σίγουρα αυτό θα απαιτεί επιπλέον οικονομική συνεισφορά.
Συγκεκριμένα ήδη είναι σχεδόν μαζικό το φαινόμενο της επιπλέον χρέωσης των γονέων από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Γονείς απευθυνόμενοι όπως προαναφέραμε προκαταβολικά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ήρθαν αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που εκτός από το πολυπόθητο voucher της ΕΕΤΑΑ ζητούν επιπλέον χρήματα για διάφορες επιπλέον «υποχρεωτικές» δραστηριότητες. Όπως επισκέψεις σε μουσεία, χρέωση για γραφική ύλη, επισκέψεις σε κολυμβητήρια και χρήσης της τραπεζαρίας. Ο τρόπος αυτός έχει εφευρεθεί από ορισμένους ώστε να ξεχωρίζουν την «ήρα από το στάρι». Δηλαδή για να αποφεύγουν την κάλυψη θέσεων χωρίς να βγάλουν το κάτι της παραπάνω. Παράνομο (;) όχι, αλλά δίνει μια προοπτική επιβίωσης στους επιχειρηματίες του κλάδου αφού αν καλύψουν όλες τις θέσεις με την επιδότηση του ΕΣΠΑ δεν θα ανοίξουν σίγουρα το επόμενο έτος.
Το λάθος του προγράμματος προήλθε αποκλειστικά, από την αλλαγή της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρσι και ανάγκασαν τους γονείς να τρέχουν αν βρουν μια θέση, που ουσιαστικά δεν υπήρχε παρά ότι ήταν τελικά ωφελούμενοι. Τα φαινόμενα επιπλέον χρέωσης δεν είναι όμως νέα, υπήρχαν πάντα αλλά όχι σε αυτό το βαθμό.
Εν κατακλείδι οι γονείς θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ότι ακόμα και στα τελικά αποτελέσματα να είναι ωφελούμενοι δεν είναι απαραίτητο ότι θα βρουν και θέση σε παιδικό σταθμό εκτός αν επιλέξουν δημοτικό παιδικό σταθμό ή αν έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση σχεδόν σίγουρα με το «αζημίωτο» .
dikaiologitika.gr

Σχόλια