Σε απεργιακό «κλοιό» την Πέμπτη (14/12) η χώρα

Σε απεργιακό «κλοιό» την Πέμπτη (14/12) η χώρα
: «Ρολά» κατεβάζει αύριο ο Ιδιωτικός και ο Δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Τα Συνδικάτα κάνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή ώστε να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση, δανειστές και ΣΕΒ ότι διεκδικούν:
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα
  • Καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη
  • Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν φορείς επιστημόνων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το ΠΑΜΕ που διοργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10:30 π.μ. Επίσης, στις 10:30 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Μουσείο τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.

Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ

Ειδικότερα, οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.
Οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 09:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα λόγω στάσεων εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.
Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν «άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, έτους 2018, για να ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και η σχεδιαζόμενη φοροκαταιγίδα».
«Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών», τονίζουν.

Χωρίς τρένα και προαστιακό

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ειδικότερα, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.
Για τις αμαξοστοιχίες των οποίων τα δρομολόγια επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει προληπτικά κλείσει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Οι επιβάτες ωστόσο που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου».
Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα. Αναλυτικά, τα όσα ισχύουν βάσει των σιδηροδρομικών κανονισμών σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται στο παρακάτω σύνδεσμο www.trainose.gr και στο τηλέφωνο 14511.

Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Με προσωπικό ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη τα δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), λόγω της συμμετοχής του συνδικάτου εργαζομένων στη γενική πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον αριθμό εργαζομένων, που έχουν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας, θα κυκλοφορήσουν 75 λεωφορεία ανά βάρδια. Κάθε γραμμή θα εξυπηρετείται από ένα λεωφορείο, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής 78Ν. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της απεργίας θα λειτουργεί κανονικά το σύστημα τηλεματικής στις στάσεις.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των ναυτικών αναφέρει, ότι «για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνον δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες, νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ΄ εντολή του τρίτου μνημονίου».
Προσθέτει, επίσης, ότι «η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων και η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».

Τροποποιήσεις στις πτήσεις της Olympic Air

Η 4ωρη στάση εργασίας (08:00 - 12:00) του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείας να τροποποιήσουν το πρόγραμμα πτήσεων την Πέμπτη.
Έτσι, η Olympic Air ανακοίνωσε αλλαγές στις ώρες αναχώρησης σε οκτώ σκέλη πτήσεων εσωτερικού, τα οποία είναι:
  • OA10     ATH – JNX           Αθήνα – Νάξος 06:50-07:35 αντί 07:05-07:50
  • OA11     JNX –ATH            Νάξος – Αθήνα 07:55-08:40 αντί 08:10-08:55
  • OA2       ATH – AOK          Αθήνα – Κάρπαθος        11:05-12:10 αντί 10:30-11:35
  • OA3       ΑΟΚ –ΑΤΗ           Κάρπαθος – Αθήνα        12:35-13:40 αντί 12:00-13:05
  • OA30     ATH – LRS            Αθήνα – Λέρος 11:05-12:05 αντί 09:25-10:25
  • OA31     LRS – ATH            Λέρος – Αθήνα 12:25-13:25 αντί 10:45-11:45
  • OA60     ATH –PAS            Αθήνα – Πάρος 11:25-12:05 αντί 08:20-09:00
  • OA61     PAS – ATH           Πάρος – Αθήνα 12:30-13:10 αντί 09:25-10:05
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 2103550500 (από κινητό)


Συμμετέχει και η εκπαιδευτική κοινότητα

Και η εκπαιδευτική κοινότητα θα συμμετέχει την Πέμπτη 14/12, στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, μέσω της ΔΟΕ, αλλά και οι καθηγητές, μέσω της ΟΛΜΕ.
Επίσης, από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα συμμετέχουν η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) και η ΟΣΕΕΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού).
Τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία έχει ανακοινώσει και η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία.
Τέλος, στην απεργία θα συμμετέχει και η ΠΟΣΥΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας).
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις «συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων». «Απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων» αναφέρουν.

Και οι δημοσιογράφοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Το Συντονιστικό Τύπου επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του Τύπου εναντιώνονται στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, νέων περικοπών στις συντάξεις, δριμείας φοροεπιδρομής σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επίσης, απαιτούν την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.
Τέλος, οι Ενώσεις του Τύπου, καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017, να συμμετάσχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Απεργία στις δημόσιες δομές υγείας

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.
Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας με βασικά αιτήματα μεταξύ άλλων:
  • Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων εργαζόμενων
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
  • Επαρκή χρηματοδότηση ΕΣΥ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Κατάργηση αντασφαλιστών Μνημονιακών Νόμων
  • Κατάργηση τροπολογίας για την Αξιολόγηση
Η ΟΕΝΓΕ με τη σειρά της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία με αιτήματα:
  • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Πενθήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νόμου που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα νέα μέτρα της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνουν νέες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων από 2.058 εκατ. ευρώ το 2017 σε 1.439 εκατ. ευρώ το 2018.

Απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στις 14 Δεκεμβρίου

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προχωρά η ΓΕΝΟΠ την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου.
Στα αιτήματα της απεργίας, εκτός από την ακύρωση του σχεδίου πώλησης των μονάδων με τα αντίστοιχα ορυχεία, περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού και η επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο.
Η συμφωνία με τους δανειστές, υπενθυμίζεται, προβλέπει τη διενέργεια market test για την πώληση των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, καθώς και της μονάδας της Φλώρινας μαζί με την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας και τα αντίστοιχα ορυχεία.
Το test προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στα τέλη Μαΐου 2018.
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το «καλάθι» αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της λιγνιτικής ισχύος που είχε συμφωνηθεί, καθώς στις συγκεκριμένες μονάδες, μέχρι την οριστική απόσυρσή τους, δεν απαιτείται καμία απολύτως επένδυση, είναι αποδοτικότερες και εντάσσονται πρώτες στο σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με τις μονάδες που απομένουν στη ΔΕΗ, για τις οποίες απαιτούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν μετά τον Ιούνιο του 2020.

http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια