H Δυτ. Ελλάδα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και με τη «βούλα» της Eurostat

H Δυτ. Ελλάδα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης και με τη «βούλα» της Eurostat
Οι ανισορροπίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται φανερές και στα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειών.

Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται από 29% έως και 611% του κοινοτικού μέσου όρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των «αδύναμων κρίκων», όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και στις ισχυρές χώρες της Ενωσης υπάρχουν ορισμένες από τις φτωχότερες περιφέρειες.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016 η πλέον φτωχή περιφέρεια ήταν το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου.
Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε υπάρχουν στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία.
Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδόνια- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.
Όσον αφορά την πιο πλούσια περιφέρεια, αυτή είναι το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.
Πηγή: patrastimes.gr

Σχόλια