Την παραίτηση του αντιδημάρχου Σπύρου Καρβέλη ζήτησαν Διαμαντόπουλος - Γιαννόπουλος

Την παραίτηση Καρβέλη ζήτησαν Διαμαντόπουλος - Γιαννόπουλος
Την παραίτηση του αντιδημάρχου Σπύρου Καρβέλη, ζήτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Διαμαντόπουλος, με την άποψη του οποίου συμφώνησε και ο επίσης ανεξάρτητος, Ντίνος Γιαννόπουλος, στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση, κατά την συζήτηση του θέματος της παράτυπης απόφασης που πάρθηκε στις 26 Απριλίου.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση της υπηρεσίας προγραμματισμού η οποία δήλωσε αδυναμία να αναλάβει την διερεύνηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε αργότερα η εισήγηση δεν ήταν υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο κ. Δούρο, αλλά συντάχθηκε από τον υπάλληλο Μάριο Λύτρα, που ωστόσο δεν ανήκει στην συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά βοηθάει λόγω έλλειψης προσωπικού.  Έτσι ο κ. Δούρος  απέστειλε έγγραφο προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Άγγελο Κότσαλο, επισημαίνοντας ότι η εισήγηση δεν φέρει την υπογραφή του και ο ίδιος δεν την γνώριζε. Εν τω μεταξύ το θέμα πληροφορήθηκε και η αντιπολίτευση που κατέθεσε αίτημα προς τον πρόεδρο  ζητώντας εξηγήσεις με την παρουσία και των εμπλεκομένων υπαλλήλων. Ο κ. Κότσαλος, θεώρησε σκόπιμο να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος στην οποία μάλιστα παρέστη σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά από πολύ καιρό. Ο κ. Κότσαλος αναφερόμενος στην υπόθεση εξήγησε ότι η εισήγηση που δήλωνε αδυναμία εκτέλεσης αυτού του έργου από την υπηρεσία, έφθασε στο γραφείο του ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να φέρει υπογραφή και ο ίδιος την προώθησε άμεσα στους υπόλοιπους συμβούλους, αναμένοντας στην συνέχεια το πρωτότυπο έγγραφο υπογεγραμμένο και πρωτοκολλημένο,  προκειμένου να μπει στο φάκελο του θέματος. Όταν πάρθηκε η απόφαση ο ίδιος την προώθησε και προς την συγκεκριμένη υπηρεσία και στη συνέχεια έλαβε το έγγραφο από τον κ. Δούρο που δήλωνε άγνοια. Το έγγραφο του προϊσταμένου έφτασε στο γραφείο του κ. Κότσαλου, όπως είπε ο ίδιος, στις 15 Μαΐου και πρωτοκολλήθηκε στις 21 του ίδιου μήνα, επειδή έλειπε ο αρμόδιος υπάλληλος. Όμως η ημερομηνία πρωτοκόλλησης του εγγράφου συνέπεσε με την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος της αντιπολίτευσης, για συζήτηση του θέματος. Ο κ. Κότσαλος είπε επίσης ότι στη συζήτηση που είχε με τον κ. Δούρο ο ίδιος δεν είχε αντίρρηση τελικά ότι η υπηρεσία αδυνατεί να αναλάβει αυτό το έργο και κατόπιν  υπέγραψε σχετική εισήγηση. Ωστόσο επειδή πρόκειται για μια παράτυπη απόφαση πρότεινε την ανάκλησή της.
Τις δικές του εξηγήσεις έδωσε και ο υπάλληλος, Μ. Λύτρας, λέγοντας ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σ. Καρβέλης του ζήτησε να κάνει μια εισήγηση, την οποία και του παρέδωσε και παράλληλα έστειλε και στον Γενικό Γραμματέα του δήμου, Νίκο Σολδάτο, με την επισήμανση να υπογραφεί από τον προϊστάμενο.  Ο κ. Καρβέλης έβαλε μια μονογραφή στην εισήγηση ότι την εγκρίνει αλλά από λάθος και φόρτο εργασίας όπως είπε ο ίδιος, ο αντιδήμαρχος στη συνέχεια στάλθηκε στους συμβούλους χωρίς την υπογραφή του προϊσταμένου. Ο κ. Καρβέλης παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για λάθος χωρίς να υπάρχει δόλος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Μουρκούσης, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα, απ΄ όσο θέλησε να το παρουσιάσει η δημοτική αρχή, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων συμβούλων που πρέπει πλέον να ελέγχει εξονυχιστικά τις εισηγήσεις. Αν αποδειχθεί ότι υπήρχε έστω και μια μικρή υποψία δόλου η δημοτική αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. «Περιμένατε να αναδείξουμε εμείς το θέμα για να προσπαθήσετε να το καλύψετε» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η συναίνεση του κ. Δούρου μπορεί να έγινε και κάτω από πίεση, γι’  αυτό και θα έπρεπε να είναι παρών στην συνεδρίαση για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Ο κ. Κότσαλος είχε ενημερώσει λίγο νωρίτερα ότι ο κ. Δούρος κλήθηκε αλλά βρίσκεται εκτός Μεσολογγίου. Στην συνέχεια βέβαια έγινε γνωστό ότι ο υπάλληλος έκανε χρήση της αδείας του εδώ και λίγες ημέρες, γι’ αυτό και αρκετοί σύμβουλοι άφησαν  μομφές προς τον πρόεδρο ότι βιάστηκε να ορίσει συμβούλιο γνωρίζοντας την απουσία του κ. Δούρου. Συνεχίζοντας ο κ. Μουρκούσης, επέρριψε ευθύνες και στον κ. Σολδάτο ζητώντας να επαναληφθεί η συνεδρίαση με την παρουσία και του υπαλλήλου.
Η επόμενη τοποθέτηση έγινε από τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτης Κατσούλη, που μίλησε για μια έωλη και παράτυπη απόφαση απευθύνοντας παράλληλα το ερώτημα στον πρόεδρο γιατί δεν είχε ενημερώσει στην πρόσκληση τους συμβούλους για την ανάκληση της απόφασης και το έκανε αιφνιδιαστικά. «Αν υποθέσουμε ότι ο αιρετός έκανε λάθος, σε αυτό τον οδήγησε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάζει», είπε ο κ. Κατσούλης προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή έκανε προσπάθεια να αποκαταστήσει  το λάθος με βιαστικό τρόπο. Πρότεινε την επαναφορά του θέματος σε συζήτηση με την παρουσία του κ. Δούρου.
Και η άποψη του Πάνου Παπαδόπουλου ήταν ίδια σε ότι αφορά στην απουσία του υπαλλήλου. Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι ο τρόπος της διοικητικής λειτουργίας του δήμου θα εκθέσει την δημοτική αρχή συμφωνώντας με την ανάκληση της απόφασης, ζητώντας όμως την ανάληψη της ευθύνης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο διαφορετικά το θέμα θα οδηγηθεί σε αυτεπάγγελτο έλεγχο και των παλιότερων αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο Γιάννης Τέγας εστίασε στην έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί τέτοια προβλήματα, ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης υποστήριξε ότι το μείζον δεν είναι το λάθος που έγινε στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν εμπιστεύεται τις ικανότητες των υπαλλήλων και θέλει να συνεργάζεται με ιδιώτες, απαξιώνοντας τις υπηρεσίες.
Για ακύρωση των ικανοτήτων των υπηρεσιών μίλησε και ο Σπ. Διαμαντόπουλος και απευθυνόμενος στον κ. Καρβέλη είπε: «ακόμα και στην σκοπιμότητα της απόφασης υπάρχει υποψία για το πώς διοικείται αυτός ο δήμος. Τοποθετήσατε τον κ. Δούρο στο συγκεκριμένο τμήμα και δεν του έχετε εμπιστοσύνη να συντάξει ούτε ένα κείμενο», προσθέτοντας ότι σε αυτή την υπόθεση δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ότι ο κ. Καρβέλης είχε δόλο ή ότι είναι αναποτελεσματικός. Για το λόγο αυτό τον κάλεσε να παραιτηθεί.
«Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό η  πράξη παραίτησης είναι έντιμη», είπε και ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να έχει επικοινωνήσει άτυπα με την Αποκεντρωμένη για να παγώσει η διαδικασία ελέγχου. Στάθηκε όμως στο ζήτημα της αξιοπιστίας, αφού κατά τύχη έγινε αντιληπτή η παρατυπία. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις της παρούσας θητείας και από δω και στο εξής όλες οι εισηγήσεις θα πρέπει να έχουν πρωτόκολλο, συμφωνώντας και ο ίδιος στην επανάληψη της συζήτησης με την παρουσία του κ. Δούρου.
Ο Δημήτρης Μπουσμπουρέλης επισήμανε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβεί, τελικά το συμβούλιο μετατράπηκε σε δικαστήριο. «Να μην είμαστε υποκριτές» τόνισε, προσθέτοντας: «η αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολό της οδηγούμενη από το θυμικό της και προς άγραν εντυπώσεων επιθυμεί την παρουσία του κ. Δούρου στο δημοτικό συμβούλιο. Τι περισσότερο θα μας εισφέρει ο κ. Δούρος; Χωρίς την παραμικρή διάθεση της συσκότισης της υπόθεσης θεωρώ ότι δεν θα εισφέρει το παραμικρό ερχόμενος στο δημοτικό συμβούλιο, αφού συναινεί στο ουσιαστικό, που είναι η αδυναμία της υπηρεσίας να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο».
Τέλος το λόγο πήρε ο δήμαρχος ξεκινώντας από τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης να γίνει έκτακτη συνεδρίαση τόσο σύντομα, την ώρα που  βιάστηκε να καταθέσει το αίτημα. «Αν είναι δυνατόν να περιμένετε κάτι παράτυπο για να έρθετε όλοι στο δημοτικό συμβούλιο για να ρίξετε τα πυρά σας πάνω σε έναν άνθρωπο που έχει δείξει ποιος είναι», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα την έλλειψη υπαλλήλων  όπου έπρεπε να εστιάσουν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε δόλος και η πολιτική ευθύνη που προέκυψε αναλήφθηκε από τον αντιδήμαρχο. «Εμάς μας ψήφισαν και δεν μας διόρισαν. Σαφέστατα και θα κριθούμε. Αφήσατε πολλές υπόνοιες αλλά δεν μιλήσατε για τις ελλείψεις», σημείωσε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι το υφιστάμενο προσωπικό «έχει γίνει λάστιχο», για να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας. Παραδέχθηκε ότι έγινε ένα λάθος στο διάστημα των 4 ετών της παρούσας θητείας το οποίο όμως αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε πήρε το δρόμο της αποκατάστασης. «Παρά τις εξηγήσεις του προέδρου αμφισβητείτε την υπογραφή του προϊσταμένου του τμήματος, ενώ δεν λαμβάνετε υπόψη ότι ο κ. Λύτρας έχει κάνει και άλλες εισηγήσεις», είπε ο δήμαρχος, ενημερώνοντας ότι η απασχόληση εξωτερικών συνεργατών προβλέπεται για να μην χαθούν πόροι. Έτσι η εισήγηση του τμήματος θα έρθει και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση με την υπογραφή του προϊσταμένου.  Είπε επίσης ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν υπήρχε δόλος ήταν πιεστικοί και οι χρόνοι και με προτροπή των υπαλλήλων έπρεπε να γίνει προετοιμασία για να μην χαθούν κονδύλια. Κλείνοντας εισηγήθηκε την ανάκληση της απόφασης η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

www.aixmi-news.g

Σχόλια