ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ, ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΓΗΡΙΑ.





ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ, ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΓΗΡΙΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΧΡΟΝΙΑ

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε η  επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στην Λ.Δ. Κονγκό, Καμερούν και Νιγηρία, όπου επισκέφθηκε πέντε πόλεις με Ομογενειακές Κοινότητες, που είδαν μπροστά τους εκπρόσωπο ελληνικής κυβέρνησης μετά από σχεδόν μισό αιώνα.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, επίσης μετά από μισό αιώνα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές που ανοίγουν τους επιβεβλημένους δρόμους πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας με αυτές τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην Κινσάσα και στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουίκ στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του κ.Emmanuel Kasongo, «κλείδωσε» η Συμφωνία, για πρώτη φορά Αφρικανική χώρα, που μετά τη λήξη της Αποικιοκρατίας της, προχώρησε στην εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των ξένων που ζούσαν εκεί, να βάλει το όλο θέμα στο δρόμο της επίλυσης και της αποκατάστασης της δικαιοσύνης, με τη συγκρότηση Διαρκούς Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής Ομογένειας.

«Ήταν λάθος η απόφαση της εθνικοποίησης που πήρε η χώρα μου το 1974», ανέφερε ο  Υπουργός κ. Kasongo.

Στο Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ ανέδειξε ένα γεγονός θρησκευτικού χαρακτήρα. Όπως ενημέρωσε τον Υφυπουργό ο Μητροπολίτης κκ Γρηγόριος, το Καμερούν αναγνώρισε την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Κουίκ:

«Το Καμερούν αποφάσισε μία μέρα το χρόνο, όποια επιλέξει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, να την ανακηρύξει εν ονόματι της Ορθοδοξίας, επίσημη αργία του κράτους.

Θεωρώ ότι η επιτυχία μιας τέτοιας απόφασης είναι το αποτέλεσμα του σπουδαίου έργου του Πατριάρχη κκ Θεόδωρου, ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Καμερούν, διαδεχόμενος τον Μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, ο οποίος ήταν επίσης προκαθήμενος της Εκκλησίας σε αυτήν τη χώρα.  Δεν θα παραλείψω και τις πολύ σημαντικές Ιεραποστολικές επιδόσεις του σημερινού Δεσπότη».

Στις διμερείς συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καμερούν κ.Lejeune MbellaMbella, συζητήθηκαν, καταγράφηκαν και συμφωνήθηκαν τα εξής:

-       Ανοίγουν οι πόρτες της αναπτυσσόμενης οικονομίας του Καμερούν, για ελληνικές εταιρίες που θα ήθελαν να εξάγουν προϊόντα, υπηρεσίες ή να επιχειρήσουν σε βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς τομείς.

  -    Ζητήθηκε η τεχνική βοήθεια από την Ελλάδα, για τα Υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού του Καμερούν.

-       Η κυβέρνηση του Καμερούν δεσμεύτηκε για την υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας που εκκρεμούσε από πλευράς της.

-       Υποβλήθηκε αίτημα για δύο υποτροφίες σπουδών στις ελληνικές στρατιωτικές Σχολές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα στη κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ακόμα και στη Προεδρική Φρουρά, να υπάρχουν Ελληνοσπουδασμένοι αξιωματικοί, οι αποκαλούμενοι «Έλληνες».

Τόσο στο Γιαουντέ του Καμερούν, όσο και στο Λάγος της Νιγηρίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τα μέλη των εκεί ελληνικών Κοινοτήτων, που του έθεσαν κυρίως θέματα για την απόσπαση Ελλήνων εκπαιδευτικών, για τη διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας.

Ειδικότερα στο Λάγος, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε παιδιά και εκπαιδευτικούς και είχε και πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί, σε πολλούς σημαντικούς τομείς, όπως κατασκευές, αλευρόμυλοι, εισαγωγικό εμπόριο, ναυτιλία κλπ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τη συνάντηση: «Με πολύ δυναμισμό, δεκαετίες τώρα, οι Έλληνες πρώτης γενιάς, αλλά και οι συνεχιστές εκείνων που πρωτοήλθαν εδώ στις αρχές του περασμένου αιώνα, όχι μόνο διαπρέπουν, αλλά η ίδια η Νιγηρία τους θεωρεί σημαιοφόρους της οικονομίας της.

Από τον κ. Μιχάλη Οικονομάκη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Λεβέντη, άκουσα με εξαιρετική ικανοποίηση ότι θα πρωτοστατήσει στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που προγραμματίζεται να έρθει στο Λάγος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, στις αρχές του Νοεμβρίου 2018.

Είναι μια σημαντική αποστολή στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών  συνοδευόταν στις συναντήσεις του και στο Καμερούν και στη Νιγηρία, από την πρέσβη κα Μαρία Σαράντη και τους επίτιμους προξένους, αντίστοιχα, Γρηγόρη Δημητριάδη, Ανέστη Αρνόπουλο και Απόστολο ΛοΪζο.

Τέλος, στο Λάγος, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Νιγηρίας κκ Αλέξανδρο, όπου ενημερώθηκε για το Ιεραποστολικό έργο στις χώρες ευθύνης του, που εκτός από τη Νιγηρία, περιλαμβάνουν και τις χώρες Μπενίν, Νίγηρα και Τόγκο.

http://www.terensquick.gr/2018/06/blog-post_18.html





*Πλήρες Δελτίο Τύπου για τις εθνικοποιήσεις στην Λ.Δ. Κονγκό είχε αποσταλεί στις 12 Ιουνίου 2018.

Σχόλια