Κοτζιάς για Σκοπιανό: Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα - Αυτές ήταν οι δύο επιλογές του

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα - Αυτές ήταν οι δύο επιλογές του
Σκοπιανό | Ειδήσεις: Την Τρίτη (11/06), πιθανότατα, μετά το νέο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει η ανακοίνωση του νέου ονόματος των Σκοπίων, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά – Τα δύο ονόματα που... έμειναν στο τραπέζι - «Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα - Συμφωνία με κέρδος και για τις δύο πλευρές και με διάρκεια στο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, ο Νίκος Κοτζιάς, προαναγγέλλοντας ότι η ανακοίνωση της ονομασίας των Σκοπίων θα γίνει αύριο, μετά το νέο τηλεφώνημα Ζάεφ - Τσίπρα, αφού «σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα».
«Αύριο θα ανακοινωθεί το όνομα και εφόσον υπάρξει συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας επίσης πως την επιλογή του τελικού ονόματος, από τα δύο που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την έκανε ο Ζάεφ, ενώ σε αυτό θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η χώρα μας απέρριψε το όνομα «Μακεδονία Σκόπια».
Έμειναν έτσι οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και «Άνω Μακεδονία», με πιθανότερο όνομα το πρώτο.
Επίσης, όσον αφορά στη γλώσσα, αυτή θα είναι η μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977.
«Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως στη συμφωνία θα γίνεται «φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς».
«Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα επίσης με τον Κοτζιά, «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του» και γι' αυτό σύστησε σε όλους «υπομονή και νηφαλιότητα».
«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο», συνέχισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών», αφού διερωτήθηκε: «Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς Ανατολάς; Ή να γίνουν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές;».
Υπογράμμισε, δε, ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».
«Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού.
Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.
Όπως αποκάλυψε ακόμα ο Κοτζιάς, η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ύπαρξη αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία.
«Επί 12 χρόνια ο κ. Γκρουέφσκι διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές περί Μεγάλης Μακεδονίας που την ακρωτηριάσαμε. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός. Εάν αφήναμε να συνεχιστεί αυτό, θα αφήναμε και τις άλλες γενιές να μεγαλώσουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται με φιλία και καλές σχέσεις και να μην στραφούν προς την Τουρκία; Οι τάχα πατριώτες ουσιαστικά θέλουν να έχουμε αυτήν την πορεία και να έχουμε πάνω από το σβέρκο μας ένα εχθρικό κράτος», τόνισε.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι προϋπόθεση για να δοθεί έγκριση σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τη βουλή τους.
Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», ανέφερε.
Επίσης, αναφέρθηκε θετικά σε πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.
«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που έχει την τόλμη να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα. Είναι τολμηρό το βήμα και πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι καλύτερη από τον Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από αυτήν.
«Πολλές φορές με προκαλεί με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Είμαστε σοβαροί, με νηφαλιότητα και ηρεμία, όχι κοκοράκια. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετρά τα λόγια του όσον αφορά άλλες χώρες», κατέληξε.
Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο Ζάεφ για την επικείμενη συμφωνία

Το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ

Με γρήγορο βηματισμό μοιάζουν να κινούνται πλέον οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, καθώς νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε τελικά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στις 15:00 και διήρκησε για περίπου μία ώρα σε εξαιρετικό κλίμα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μάλιστα να συνομιλήσουν και αύριο (Τρίτη) προκειμένου να διευθετήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, «κλείνοντας» έναν κύκλο πυρετωδών διαβουλεύσεων.
Λίγο αργότερα, με μια λακωνική ανακοίνωση αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ και η κυβέρνηση των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά της ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για μια ώρα από τις 15:00 έως 16:00.
Όπως υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, εξετάστηκαν τα «υπόλοιπα ζητήματα», αλλά και διάφορες ιδέες ως λύση για το πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζεται, επίσης, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών»

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ζάεφ, μιλώντας από την πόλη Αρατσίνοβο, για την έναρξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού κτηρίου.
Ο ίδιος επισήμανε πως η λύση που προωθείται «θα πρέπει να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα».
«Η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής. Εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Μόλις επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ενημερώσω τους πολίτες», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», συνέχισε.
Εξάλλου, ο κ. Ζάεφ είπε πως «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».
Σημείωσε, τέλος, ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία.
Νωρίτερα τη Δευτέρα (11/06/2018) ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου., ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς για αν θα γίνει το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «θα γίνει».
Το τετ-α-τετ Τσίπρα - Κοτζιά ήρθε σχεδόν αμέσως μετά το δημοσίευμα του σκοπιανού ειδησεογραφικού πρακτορείου Makfax, το οποίο ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Οι πρωθυπουργοί Σκοπίων και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος.
Στο σχετικό τηλεγράφημα που φέρει τίτλο «D-Day» (σ.σ. αυτό ήταν το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Σύμμαχοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία) σημειώνεται, εξάλλου, ότι «είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».
Κατά τα λοιπά, η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. «Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας», αναφέρει το Makfax.
Μάλιστα, υπογράμμιζε πως οι κύριοι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είχαν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.
«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax.


Σχόλια