Τι απαντά το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την ηλικία των δύο εξαφανισμένων «17χρονων»

Τι απαντά το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την ηλικία των δύο εξαφανισμένων «17χρονων»

Διευκρινιστική ανακοίνωση αναγκάστηκε να εκδώσει το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά την ανάρτηση ειδοποίησης για την εξαφάνιση δύο «ανήλικων» μεταναστών, οι οποίοι, με βάση τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν θυμίζουν... ανήλικους.
Στη νεώτερη ανακοίνωσή του, το Χαμόγελο αναφέρει στην ουσία ότι τα στοιχεία προκύπτουν κατά δήλωση των ίδιων των προσφύγων-μεταναστών...
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά από τα σχόλια και τις ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξαφανίσεις ανήλικων προσφύγων-μεταναστών (που φυσιογνωμικά δεν φαίνονται ανήλικοι) από Δομές Φιλοξενίας, διευκρινίζει ότι είναι υποχρεωμένο από την Εισαγγελία Ανηλίκων να δημοσιοποιεί τα στοιχεία τους και δεν έχει τη δικαιοδοσία να διερευνήσει αν τα στοιχεία τους (πχ ημερομηνία γέννησης) είναι αληθή ή όχι.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, σπανίως έχουν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα με αποτέλεσμα τα στοιχεία τους να προκύπτουν κατά δήλωσή τους. Έτσι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ενήλικα άτομα να καταγράφονται ως ανήλικα. Ωστόσο, εφόσον εξαφανιστούν από Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, οι αρμόδιοι οφείλουν να δηλώσουν την εξαφάνισή τους στις Αρχές.
Ακολούθως ενημερώνεται ο εκάστοτε Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την κάθε περίπτωση, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές. Κάποιοι εξ’ αυτών πιθανόν να είναι ενήλικοι, ωστόσο στα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου, ο Εισαγγελέας δίνει εντολή στον οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού να προβεί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, όπως γίνεται για κάθε παιδί που αγνοείται στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νεαροί χάθηκαν από τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο «ΔΕΔΗΣ», στην Καστοριά. Πρόκειται για τον Αχματζάι Μοχεμπουλάχ, 17 ετών και τον Αχματζάι Ρασίντ, 17 ετών, αφγανικής καταγωγής.



πηγη:www.newsbomb.gr

Σχόλια