Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο για να σωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο για να σωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά

Tαϊλάνδη | Ειδήσεις: Ξεκίνησε η νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού – Όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπου θα βγάλουν τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά και τον προπονητή - Οχτώ αγόρια έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν οι διασώστες – Αγωνία σε όλο τον πλανήτη – Σε απομόνωση κρατούνται τα διασωθέντα παιδιά - Περισότεροι από 100 δύτες στη μάχη του απεγκλωβισμού - Ανάσα ελπίδας δίνει ο καιρός με ελάχιστες πιθανότητες βροχής - Σε απομόνωση κρατούνται τα διασωθέντα παιδιά στο νοσοκομείο λόγω κινδύνου μόλυνσης
Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στην Ταϊλάνδη, με τη επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ.
Τα συνολικά 19 μέλη της ομάδας που διεξάγει την τρίτη επιχείρηση για τη διάσωση των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους ακόμη παγιδευμένοι μέσα σε ένα δυσπρόσιτο, εν μέρει πλημμυρισμένο σπήλαιο μπήκαν στο εσωτερικό του, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.
«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.
Και τα πέντε εναπομείναντα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας θα βγουν «ταυτόχρονα», καθοδηγούμενα από τα μέλη της ομάδας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.
Συνολικά οκτώ παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο, αναπτερώνοντας ξανά τις ελπίδες. Η επιχείρηση που έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση αναμένεται να συνεχιστεί σε λίγες ώρες προκειμένου να απεγκλωβιστούν ο 25χρονος προπονητής και άλλα τέσσερα παιδιά.
Χαμόγελα αισιοδοξίας σκόρπισε στην Ταϊλάνδη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη η είδηση ότι πλέον 8 από τα 12 παιδιά, που παρέμεναν από τις 23 Ιουνίου εγκλωβισμένα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης μαζί με τον προπονητή τους, έχουν διασωθεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών.
Όπως μετέδωσε το CNN, λίγο μετά τις 7 τοπική ώρα, απεγκλωβίστηκε σώο και το όγδοο παιδί. Μετά από τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, άλλα τέσσερα είδαν το φως του ήλιου ξανά τη Δευτέρα (09/07).

19767802

Σύμφωνα πάντα με τα όσα μετέδωσε το CNN η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης ολοκληρώθηκε. Η τρίτη επιχείρηση απεγκλωβισμού θα αρχίσει, όταν οι δύτες θα ξεκουραστούν και θα γεμίσουν τις μπουκάλες τους με οξυγόνο περίπου 20 ώρες μετά. 
Προς το παρόν, μέσα στο σπήλαιο παραμένουν 4 παιδιά και ο προπονητής.
«Καλή η υγεία τους»
Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ είναι «ακόμη καλή», καθησύχασε ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο.
Από τους δώδεκα μικρούς ποδοσφαιριστές που παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο πριν πάνω από δύο εβδομάδες, μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, οι οκτώ έχουν διασωθεί σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή.
«Διασώσαμε σήμερα τέσσερα ακόμη παιδιά», τόνισε ο επικεφαλής Ναρονγκσακ Οσατανακορν.
Πρόσθεσε, δε, πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.
«Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο είναι ακόμη καλή», κατέληξε ο Ναρονγκσακ.
l

Όπως και την Κυριακή, έτσι και σήμερα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών έγινε με γοργούς ρυθμούς, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι τα πρώτα παιδιά της δεύτερης επιχείρησης θα έβγαιναν μετά τις 19:30 (ώρα Ταϊλάνδης).
ooo
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων CNN, στις 4.23 (ώρα Ταϊλάνδης) ένα μέλος της ομάδας διάσωσης μετέφερε σε φορείο εκτός σπηλιάς το πρώτο από τα υπόλοιπα 8 που παρέμεναν εγκλωβισμέναΑμέσως μετά τον απεγκλωβισμό του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστεί από τους γιατρούς.
Τα ταϊλανδέζικα Μέσα έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο, όπως μετέδωσαν, φαίνεται η μεταφορά του πέμπτου παιδιού στο νοσοκομείο.

Το χρονικό της δεύτερης επιχείρησης απεγκλωβισμού

Ο επικεφαλής της έρευνας, Narongsak Osatanakorn δήλωσε ότι η δεύτερη φάση της επιχείρησης άρχισε νωρίς το πρωί (ώρα Ταϊλάνδης).
Ο ίδιος εξέφρασε ελπίδες λίγες ώρες μετά «θα υπάρξουν καλά νέα», όπως κι έγινε. Επίθσης, πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, (περίπου 100), αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά».
spilia
Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν την Κυριακή κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, τόνισε ο επικεφαλής, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένεις εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο όγκος του νερού μέσα στη σπηλιά δεν έχει αυξηθεί ευρτυχώς από τις χθεσινές καταιγίδες, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, η πιθανότητα βροχής τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι μικρή.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής Guardian τα 4 παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχουν ζητήσει να φάνε κοτόπουλο με βασιλικό. 
 thaicave

«Ναρκωμένα τα παιδιά»

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ένα από τους δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε πως τα παιδιά ήταν ναρκωμένα για να μην πανικοβάλονται.
ds3
Συγκεκριμένα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»: «Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».

Πώς διασώθηκαν τα πρώτα 4 παιδιά

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους. Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.
4E0A080000000578 5930075 Images from Thai TV show the boys were being brought out on stre m 36 1531063645744
Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι. Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο χθες στις 17:40 τοπική ώρα--πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Μετά τον απεγκλωβισμό των 4 η επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου το πρωί της Δευτέρας. Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.
Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί πού βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι μαθητές (πηγή: Al Jazeera)
map


πηγη:www.newsbomb.gr


Σχόλια