Η μεγάλη ευκαιρία του Δέλλα


Ο Τραϊανός Δέλλας επέστρεψε στους πάγκους, ύστερα από σχεδόν 1,5 χρόνο για χάρη του Παναιτωλικού και το Sport24.gr αναλύει γιατί η ομάδα του Αγρινίου είναι ιδανική για να κάνει το "restart" στην καριέρα του.
ι διοικούντες τον Παναιτωλικό επιμένουν... ελληνικά, παρά την κακή πορεία με τον Μάκη Χάβο, αφού αποφάσισαν να εμπιστευτούν την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Τραϊανό Δέλλα. Ο "Τράι", ύστερα απ' την αποχώρησή του απ' τον Ατρόμητο τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε μείνει χωρίς ομάδα, αναζητώντας το κατάλληλο πρότζεκτ για να ανεβάσει ξανά τις -προπονητικές- μετοχές του.
Τον Οκτώβριο βρέθηκε κοντά στη Ρετζιάνα, η οποία αγωνίζεται στη Lega Pro (σ.σ. 3η κατηγορία της Ιταλίας) αλλά την τελευταία στιγμή το deal "χάλασε" για οικονομικούς λόγους. Πλέον, μέσω του Παναιτωλικού τού προσφέρεται μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί σε μία ομάδα επιπέδου Super League.
Το Sport24.gr αναλύει γιατί ο 41χρονος τεχνικός είναι ιδανικός για το πρότζεκτ της ομάδας του Αγρινίου και γιατί αξίζει να του δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου να "χτίσει" τη δική του ομάδα.

Η ΑΕΚ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ "ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ"

Ο Δέλλας άρχισε την προπονητική καριέρα του απευθείας απ' τα... βαθιά. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον θεώρησε ιδανικό για τη θέση του προπονητή στο "restart" της ΑΕΚ απ' τα γήπεδα της Γ' Εθνικής, με τον 37χρονο -τότε- τεχνικό να φέρει εις πέρας την αποστολή και να επαναφέρει άμεσα τους "κιτρινόμαυρους" στη Super League. Μάλιστα, τη σεζόν 2014-15, όταν η Ένωση αγωνιζόταν ακόμα στη Β' Εθνική, κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό και βρέθηκε έναν... Χάρα μακριά απ' την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Δέλλας προσέδωσε αγωνιστική ταυτότητα στην ΑΕΚ. Αν εξαιρέσει κανείς τη φετινή σεζόν, στην οποία ο "Δικέφαλος" βγάζει χαρακτήρα στους αγώνες και παρουσιάζει πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο, οι χρονιές με τον "Τράι" στο τιμόνι ήταν αυτές που έβλεπες ξεκάθαρα πως υπάρχει ένα σωστό πλάνο ανάπτυξης παιχνιδιού, ακόμα κι αν οι αντίπαλοι της Ένωσης ήταν υποδεέστεροι. Παρά το γεγονός πως ο Δέλλας ήταν "άγουρος" προπονητικά, έδειχνε πως διαθέτει την κατάλληλη μενταλιτέ για να μετατραπεί σιγά-σιγά σε έναν αξιόλογο κόουτς.
Ωστόσο, ο παράγοντας "απειρία" ήταν κι αυτός που του κόστισε -ουσιαστικά- τη θέση στην ΑΕΚ. Όπως είναι λογικό, ο Δέλλας χρειαζόταν χρόνο για να αποκτήσει μία εμπειρία στη διαχείριση των αγώνων, τον οποίο (χρόνο) η Ένωση δεν είχε με την επιστροφή της στη Super League. Άλλωστε, η λέξη "υπομονή" είναι άγνωστη στην Ελλάδα και δη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα αποτελέσματα έπρεπε να έρθουν άμεσα για να μετατρέψουν το σλόγκαν του "Ερχόμαστε" σε "Ήρθαμε". Η γκρίνια των ΜΜΕ για τις επιλογές του, η δυσφορία για την υπερβολική στήριξη συγκεκριμένων παικτών, είχαν αρχίσει απ' την αρχή της σεζόν, πολύ πριν γίνει εκείνη η πολυσυζητημένη αλλαγή του Αντρέ Σιμόες στο "Γ. Καραϊσκάκης", μέσω της οποίας ήρθε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η "κατάρρευση" και η συντριβή με 4-0 απ' τον Ολυμπιακό. Ο εγωισμός των διοικούντων την ομάδα, μετά τη βαριά ήττα, είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα ο Δέλλας λίγες ημέρες αργότερα να αποτελέσει παρελθόν.
Για τον ίδιο, η ΑΕΚ αποδείχθηκε ένα καλό -πρώτο- μάθημα, αλλά παράλληλα και ένα "δίκοπο μαχαίρι". Το γεγονός πως άρχισε την καριέρα του από μία τέτοια ομάδα, του έδωσε τη δυνατότητα να νιώσει εξ αρχής πως είναι να κουμαντάρεις ένα μεγάλο καράβι, αλλά την ίδια στιγμή τον γέμισε με άγχος να δικαιώσει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί προς το πρόσωπό του, πριν καλά-καλά γίνει ένας ολοκληρωμένος προπονητής. Μετά την αποχώρηση απ' τους "κιτρινόμαυρους", ήταν αναγκασμένος να κάνει λίγα βήματα πίσω, να πατήσει γερά στα πόδια του και να επιχειρήσει μέσω επιτυχιών να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή. Καθόλου εύκολο...

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΚΑΙ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥ

Την ευκαιρία που έψαχνε για να αποδείξει πως αξίζει κι ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, του την έδωσε ο Ατρόμητος και ο Γιώργος Σπανός, μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή του απ' την Ένωση. Οι Περιστεριώτες βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού ύστερα από 9 αγωνιστικές τη σεζόν 2015-16, ήταν στην 15η θέση και πάλευαν για την παραμονή στην κατηγορία.
Η αρχή δεν ήταν εύκολη, αφού μέχρι να μάθει τους παίκτες του και να αρχίσει να περνάει το δικό του στυλ παιχνιδιού, ήρθαν τρεις απανωτές ήττες. Παρ' όλα αυτά, μετά το αρνητικό 3Χ3, υπήρξε ένα εντυπωσιακό σερί εννιά συνεχόμενων αγώνων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όπου παρέμεινε αήττητος. Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ήρθε η σημαντική νίκη απέναντι στην πρώην ομάδα του, την ΑΕΚ, αλλά κι η πρόκριση επί του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά του Κυπέλλου.
Το γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ, στη ρεβάνς μεταξύ του Ατρομήτου και της ΑΕΚ, του στέρησε τη δυνατότητα να βρεθεί στον πρώτο τελικό της καριέρας του, αλλά η χρόνια θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, βάσει συνθηκών, αφού η παραμονή ήρθε σχετικά εύκολα χάρη σ' ένα τρομερό σερί πέντε νικών στο τέλος του πρωταθλήματος. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο γι' ακόμα μία σεζόν.
Ωστόσο, παρά την εξαιρετική πορεία της προηγούμενης χρονιάς, η εμπιστοσύνη του Γιώργου Σπανού προς το πρόσωπο του κλονίστηκε ύστερα από μόλις δύο αγωνιστικές. Η ήττα με 2-0 απ' τον Παναιτωλικό στο Περιστέρι για τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2016-17 προκάλεσε άμεσες εξελίξεις, με τον Δέλλα να αποχωρεί απ' την ομάδα.
Μία ιδιαίτερη απόφαση από έναν παράγοντα που έχει δείξει πως δίνει πίστωση χρόνου στους προπονητές που επιλέγει. Δεν υπάρχει, άλλωστε, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απ' τον Νταμίρ Κάναντι που άρχισε με "εξάρες" στα φιλικά και τέσσερις σερί ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, αλλά στηρίχθηκε όπως έπρεπε, με τον Ατρόμητο πλέον να βρίσκεται στο -2 απ' τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και να κάνει όνειρα τίτλου.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ "RESTART"

Πλέον, ύστερα από ένα... τάιμ άουτ σχεδόν 1,5 έτους, ο Δέλλας επιστρέφει στους πάγκους για χάρη του Παναιτωλικού. Μία ομάδα που φαντάζει ιδανική για τον 41χρονο τεχνικό προκειμένου να κάνει το "restart" στην καριέρα του. Πρόκειται για έναν σύλλογο που αποπνέει υγεία τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Διαθέτει πολύ καλές προπονητικές εγκαταστάσεις, καθώς κι ένα μοντέρνο -ποδοσφαιρικό- γήπεδο.
Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι άνθρωποι της ομάδας έχουν καταφέρει να συνδυάσουν νεανικό ενθουσιασμό με λάτιν στοιχεία. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τον Δέλλα, ο οποίος αρέσκεται να δουλεύει με νέους και ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, αλλά δεν αφήνει εκτός παιχνιδιού το "αναπάντεχο" που μπορούν να προσφέρουν οι εμπνεύσεις των παικτών απ' τη λατινική Αμερική. Βάσει ρόστερ, το αγαπημένο 4-2-3-1 του Δέλλα, με τις κατάλληλες προσθήκες κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, θα ταιριάξει "γάντι" στην ομάδα.
Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιούσε κατά κόρον κι ο Μάκης Χάβος, παρά το γεγονός πως δεν έρχονταν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ζήτημα για τον Δέλλα είναι να "σουλουπώσει" αμυντικά τους Αγρινιώτες. Αν τα καταφέρει, τότε η ομάδα θα βελτιωθεί αισθητά και θα έχει ανοδική πορεία. Στόχος του θα πρέπει να είναι να "χτίσει" κάτι καλό φέτος για να "κερδίσει" την παραμονή στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Θα πρέπει, βέβαια, κι ο ίδιος να πάρει περισσότερο ρίσκα κατά τη διάρκεια των αγώνων, να τολμήσει και να πιστέψει στον εαυτό του.
Ουσιαστικά, ο Παναιτωλικός αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία του για το comeback.
Photo Credits: Eurokinissi

http://www.sport24.gr/

Σχόλια