Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ με εμπλοκή σε πόλεμο για την ανάκτηση της Ταϊβάν εάν προχωρήσει σε σύσφιξη των σχέσεων


Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να εμπλακεί σε πόλεμο για να ανακτήσει την Ταϊβάν αν οι ΗΠΑ επικυρώσουν νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει στενότερους δεσμούς με τη νήσο, που η κινεζική ηγεσία θεωρεί πάντα επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει.

Το νομοσχέδιο, για την επικύρωση του οποίου απομένει μόνο η υπογραφή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ορίζει πως η πολιτική της Ουάσινγκτον εφεξής θα είναι να γίνονται επίσημες επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων κάθε επιπέδου στη νήσο, αλλά και επισκέψεις ταϊβανέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ με «συνθήκες σεβασμού» για να συναντώνται με ομολόγους τους.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της «ενιαίας Κίνας», πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει πως έχει διακρατικές σχέσεις, ενώ δεν έχει αποκηρύξει ποτέ μέχρι σήμερα τη χρήση βίας για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου.
Σε κύριο άρθρο της στο οποίο χρησιμοποιεί σκληρό τόνο, η Ημερησία της Κίνας, όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τονίζει ότι εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους στις ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν να εντείνει την προσπάθεια επισημοποίησης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Πράγμα που, «εάν επιμείνει, θα οδηγούσε στην αναπόφευκτη συνέπεια της ενεργοποίησης του νόμου Εναντίον της Απόσχισης, που επιτρέπει στο Πεκίνο να κάνει χρήση βίας για να εμποδίσει τη νήσο να αποσχιστεί», υπογραμμίζει η Ημερησία της Κίνας.
«Καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύονται από την εσωτερική νομοθεσία τους να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τη νήσο σε τέτοια περίπτωση», προσθέτει το άρθρο, «αυτό απλά θα επιβεβαίωνε την παρατήρηση πως η κάθοδος στην κόλαση είναι εύκολη».
Η εχθρότητα του Πεκίνου έναντι της πολιτικής ηγεσίας στην Ταϊπέι έχει κλιμακωθεί αφότου εξελέγη πρόεδρος η Τσάι, ηγέτιδα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, που απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο επανένωσης με την Κίνα, το 2016.
Η Κίνα θεωρεί ότι η Τσάι έχει σκοπό να ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της νήσου, παραβιάζοντας μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο, ωστόσο η πρόεδρος διαβεβαιώνει πως θέλει να διατηρηθεί το status quoκαι δεσμεύεται στην υπεράσπιση της ειρήνης.
 Η Ταϊβάν χαιρέτισε το αμερικανικό νομοσχέδιο 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Ουίλιαμ Λάι τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι «αξιόπιστος εταίρος» της Ταϊβάν και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την έγκριση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο. «Προσμένουμε ολόψυχα ότι αυτός ο νόμος θα μπορέσει στο μέλλον να ανυψώσει περισσότερο την ήδη ουσιαστική σχέση ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ένα δεύτερο κύριο άρθρο κινεζικής εφημερίδας, της ταμπλόιντ Global Times, διεμήνυσε πως το Πεκίνο ενδέχεται να λάβει «στοχευμένα μέτρα» εναντίον «των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
«Από στρατιωτική άποψη, η ισχύς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχει μεταβάλει θεμελιωδώς τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στα στενά», σημείωσε η εφημερίδα. «Χάρη στην ταχεία ανάπτυξή του, η κινεζική ενδοχώρα έχει πλέον εξασφαλισμένο απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα στα στενά».
Η Κίνα έχει ενισχύσει δραματικά τη στρατιωτική παρουσία της γύρω από την Ταϊβάν. Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε 16 φορές στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν την περασμένη χρονιά, τόνισε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν τον Δεκέμβριο κι υποστήριξε ότι η κινεζική «απειλή» μεγεθύνεται καθημερινά.
Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, έχουν δεσμευτεί διά νόμου να την υπερασπιστούν, ενώ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων των ένοπλων δυνάμεων της νήσου.
Το Πεκίνο επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι η Ταϊβάν είναι το πιο λεπτό ζήτημα στη σχέση του με την Ουάσινγκτον.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια