Δουλεύεις τετραήμερο, πληρώνεσαι πενθήμερο! Το πείραμα - θρίαμβος νεοζηλανδικής εταιρείας

Δουλεύεις τετραήμερο, πληρώνεσαι πενθήμερο! Το πείραμα - θρίαμβος νεοζηλανδικής εταιρείας

Μία εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε για δύο μήνες την τετραήμερη εργασία. Το «πείραμα» ήταν τόσο επιτυχημένο που τώρα οι υπεύθυνοι της εταιρείας θέλουν να μονιμοποιήσουν το τετραήμερο.
Η Perpetual Guardian, εταιρεία διαχείρισης καταπιστευμάτων, περιουσιών κι ακινήτων, έδωσε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσμα ενός εργασιακού πειράματος διάρκειας δύο μηνών.
Όπως προέκυψε από τη δοκιμαστική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι της εταιρείας παρουσίασαν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής καθώς και λιγότερο άγχος την περίοδο που δούλευαν μία ημέρα λιγότερη.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος που ξεκίνησε αρχές Μαρτίου και διήρκησε έως τέλη Απριλίου, οι πάνω από 240 υπάλληλοι πληρώθηκαν για δουλειά πενθήμερου.
Το πείραμα αυτό οργανώθηκε από ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας.
«Ήταν απλώς μία θεωρία, κάτι που ήθελα να δοκιμάσω στην επιθυμία μου να δημιουργήσω καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για την ομάδα μου», παραδέχεται στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της Perpetual Guardian, Άντριου Μπαρνς: «Και είμαι ευγνώμων που η ομάδα μου ανταποκρίθηκε, τα κατάφεραν πέρα από τα πιο τρελά μου όνειρα».
Σε μία έρευνα που είχε διενεργηθεί πέρυσι, λίγο πάνω από τους μισούς (54%) ένιωθαν ικανοί να διαχειριστούν την εργασιακή και προσωπική τους ζωή. Μετά το πείραμα, ο αριθμός αυτών των ανθρώπων εκτινάχθηκε στο 78%.
Το κλειδί επιτυχίας του πειράματος ήταν η ενέργεια του προσωπικού, εξηγεί ο Τζάροντ Χάαρ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ώκλαντ, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στο πείραμα.
«Τους δόθηκε η ελευθερία να επανασχεδιάσουν τα πράγματα», λέει ο Χάαρ. Το πείραμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο «επαναστατικού τρόπου δουλειάς» και για άλλα εργασιακά περιβάλλοντα.
Σύμφωνα με τον Μπαρνς, οι υπάλληλοι έγιναν πολύ πιο παραγωγικοί, περνώντας λιγότερο χρόνο στα social media ή σε δραστηριότητες άσχετες με τη δουλειά. Ένας από αυτούς, μάλιστα, παραδέχτηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο πως σταμάτησε να βλέπει τα email της συζύγου του (κατά τη διάρκεια της περιόδου αναζήτησης νέου διαμερίσματος).
Ο Μπαρνς εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την επ’αόριστον παράταση του τετραημέρου: «Αυτό που συμβαίνει είναι πως αποκτάς ένα προσωπικό με κίνητρο, ενέργεια, ερεθίσματα και αφοσίωση», παραδέχεται ο ίδιος.


πηγη:www.cnn.gr

Σχόλια