«Κόλαση» φωτιάς και καύσωνα «κυκλώνει» την Ευρώπη

«Κόλαση» φωτιάς και καύσωνα «κυκλώνει» την Ευρώπη

Στο έλεος των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών παραμένουν πολλές χώρες της Ευρώπης, με τον υδράργυρο να καταρρίπτει ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Σουηδία

Στη Σουηδία καταγράφηκε χθες η υψηλότερη θερμοκρασία για το 2018, καθώς τα θερμόμετρα έδειξαν 34,6 βαθμούς κελσίου στην πόλη Χάστβεντα (νότια), όπως έγινε γνωστό από το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας. Σε ένα μεγάλο τμήμα της κομητείας της Σκάνιας, στη νότια Σουηδία, οι αρχές αύξησαν, στο ανώτερο επίπεδο, τον συναγερμό για τον καύσωνα, ενώ συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε 17 ενεργά πύρινα μέτωπα. Για το Σαββατοκύριακο, εντούτοις, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
19805663

Βρετανία

Τα θερμόμετρα στο Λονδίνο δείχνουν σήμερα 37 βαθμούς κελσίου, την ώρα που στο ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας ο υδράργυρος θα «φλερτάρει» με τους 35 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι θεωρούν πιθανό να καταρριφθεί το ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία, των 38,5 βαθμών. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν για καταιγίδες. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων καταγράφονται στη σήραγγα της Μάγχης εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα κλιματισμού λόγω της ζέστης.
UK weather hottest Bank Holiday heatwave forecast 809369

Γαλλία

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χώρα έζησε χθες το θερμότερο απόγευμα του 2018. Είκοσι ένα διαμερίσματα παραμένουν σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας του καύσωνα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 35-38 βαθμών κελσίου, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πτώση του υδράργυρου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας λόγω βροχών και καταιγίδων.

Γερμανία

Ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ ο υδράργυρος και στη Γερμανία, καθώς σήμερα προβλέπεται να ανέλθει στους 39 βαθμούς κελσίου. Στο Αμβούργο, οι αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν την παραδοσιακή γιορτή των πυροτεχνημάτων. Στο Βερολίνο η αστυνομία κινητοποίησε ένα όχημα με εκτοξευτήρες νερού για να ποτίσει το γκαζόν στο Ράιχσταγκ. Οι πυροσβέστες δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σε απόσταση περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να προκληθούν μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.

fed5ba80ef72140d1dc6aa763ab96d41b02e4df695f54dcbc6217694c9e07422

Ολλανδία

Η νύχτα της Πέμπτης 26 Ιουλίου ήταν η ζεστότερη στην ιστορία της Ολλανδίας, με τον υδράργυρο να έχει ανέλθει στους 24,4 βαθμούς κελσίου. Την ίδια ώρα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πύρινων μετώπων: 1.143 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το διάστημα 1ης και 25ης Ιουλίου, έναντι 187 για ολόκληρο τον Ιούλιο πέρυσι.

nabmger6715

Βέλγιο

Στους 34 βαθμούς ανήλθε η θερμοκρασία χθες στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη θερμότερη 26η Ιουλίου στη χώρα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2006, όπως είπε ο μετεωρολόγος Ντέιβιντ Ντεχενάου. Και για σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ. Η 27η Ιουλίου του 1928 ήταν η θερμότερη στην ιστορία της χώρας, με 32,4 βαθμούς κελσίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχόλια