Θρήνος στην κηδεία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΘΡΟΥΛΑ στην ΚΩΝΩΠΙΝΑ – [ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-BINTEO]







-Ράγισε καρδιές ο επικήδειος που εκφώνησε ο επιστήθιος φίλος του Νίκος Μήτσης! 
    -Με την συνοδεία κλαρίνων έκλεισε η αυλαία για τον Δημήτρη Κοθρούλα!
   -Έκλαψε όλο το Ξηρόμερο για τον Χαμό του Δημήτρη!

           Ράγισαν καρδιές χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Ναό Εισόδια της Θεοτόκου στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου, όπου κηδεύτηκε ο Δημήτρης (Τάκης) Κοθρούλας (ετών 58), που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα πριν από λίγες μέρες....


 Ο Δημήτρης Κοθρούλας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία συνοδεία με κλαρίνα, λαούτα και βιολιά και έφυγε όπως ο ίδιος ήθελε: Με την συνοδεία του αγαπημένου του κλαρίνου.........



       Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εξόδιο ακολουθία και μεταξύ άλλων οι: ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Θάνος Μωραίτης, οι βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νίας  της Ν.Δ  και π. υπουργοί κ. Μάριος Σαλμάς και κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ) Δημήτρης  Στεργίου, ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Πάνος Χολής, ο πρόεδρος του συλλόγου Βελανιδιάς κ. Μάκης Στρατούλης, τα μέλη του Κ.Σ της Ο.Π.ΣΥ.Ξ:Γεροδημήτρης Θανάσης, Ματζάνα Μαρία, Γεωργούλας Θεόδωρος, Βασίλης Μπουρνάζος, Περικλής Μωραΐτης, Αθηνά Μπούρχα που ήρθαν από την Αθήνα ειδικά για την κηδεία, όλοι οι συγχωριανοί και πλήθος Ξηρομεριτών από τα γύρω χωριά. 


Επικήδειος λόγος του ιστορικού ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ στην κηδεία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΘΡΟΥΛΑ

Αυτοί  που φεύγουν
ΚΟΘΡΟΥΛΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης) (1961 – 2019)

Πολυαγαπημένε μου φίλε και αδελφέ  μου Δημήτρη
     Είμαστε εδώ όλοι.... Είναι εδώ τα πολυαγαπημένα σου πρόσωπα, ο γιος σου οΘοδωρής, ο αδελφός σου ο Τάσος, η εγγονούλα σου Αναστασία που τόσο πολύ αγαπούσες και χτές θα της έκανες τα γενέθλια, τα ανίψια κ.λπ  συγγενείς σου. 
      Είναι εδώ οι φίλοι μας από την αρχή της πορείας μας στους εν Αθήναις Πολιτιστικούς Συλλόγους του Ξηρομέρου κι όχι μόνον...
      Είναι εδώ νοερά όλοι αυτοί οι εκατοντάδες που δεν μπόρεσαν, δεν πρόλαβαν να έρθουν…
     Είμαστε εδώ όλοι εμείς που σε αγαπήσαμε για το απίστευτο ήθος σου, …τον χαρακτήρα σου, …την κρυστάλλινη πορεία σου, …την τιμιότητα σου, …την καθαρότητα σου, …για  το χιούμορ και το χαμόγελο που χάριζες απλόχερα σε όλους….
   Αδελφέ μου ξέρεις ότι οι δρόμοι μας δεν χώρισαν ποτέ…..
Και αυτό που συνέβη τώρα είναι πολύ άδικο …

Φίλε και αδελφέ  μας Δημήτρη.
      Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι φεύγεις, τόσο γρήγορα,  και μας αποχαιρετάς για το αιώνιο ταξίδι...... που  η μοίρα  σου έπαιξε ένα σκληρό  παιγνίδι τη Δευτέρα το μεσημεράκι (2.40μμ) στις 24 Ιουνίου 2019 στη γέφυρα Πέτρου Ράλλη και Κηφισού στην Αθήνα.
        Σε μένα, του επί χρόνια επιστήθιου φίλου σου, έλαχε ο κλήρος να σε ξεπροβοδήσω  στο τελευταίο επίγειο σου ταξίδι και για λογαριασμό εκατοντάδων φίλων Ετεροδημοτών και μη απ τα χωριά μας που ήρθαν σήμερα εδώ στην Κωνωπίνα να σου πουν το τελευταίο αντίο.... 
          Κάνω αδελφέ μου, πέτρα, την ραγισμένη – όπως  πολύ καλά γνωρίζεις – καρδιά μου, να σου πω,  να σου πούμε όλοι μαζί, τον τελευταίο αποχαιρετισμό από την ιδιαιτέρα σου πατρίδα την Κωνωπίνα Ξηρομέρου που τόσο πολύ αγαπούσες και αγωνιζόσουν μέσα από τον Σύλλογο της Κωνωπίνας και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου που, ιδιαίτερα αυτή, την υπηρέτησες πιστά και αδιαλείπτως πάνω από 25 συνεχή έτη και της οποίας είχες μέχρι και σήμερα την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.
          Υπήρξες για μας φίλος– αδελφός. Ένας ζωντανός κι ενεργός πολίτης που χαριζόσουν για όλους..... Χαρούμενος και καλοσυνάτος, απλός, ευαίσθητος και αλληλέγγυος στις προσωπικές σχέσεις αλλά και σ αυτές των Συλλόγων μας στους Ετεροδημότες της Αθήνας. 
      Το χιούμορ σου αστείρευτο!!!  Ήσουν κι, έτσι θα  σε θυμόμαστε, η προσωποποίηση της έξω καλής καρδιάς. Ντόμπρος Ξηρομερίτης.
       Σκορπούσες την ζωντάνια, το κέφι, το χαμόγελο, τη χαρά, την ευθυμία σε όλους όσους είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν και ο ομιλών, συνδεόμενος πάνω από 30 χρόνια εγκάρδιας φιλίας μαζί σου, ως αδελφός, σε ήξερε πολύ καλά. 
     Αδελφέ μου Δημήτρη, είμαι συγκλονισμένος..... είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με αυτό που συνέβη.

      Η μοίρα ήταν πολύ σκληρή μαζί σου. Είναι αβάσταχτος ο πόνος και είναι δύσκολο να σου πούμε αδερφέ μου το στερνό αντίο. Φεύγεις νέος. Πάνω στην πιο αποδοτική ώρα και ενώ θα μπορούσες ακόμη να προσφέρεις πολλά στον πολιαγαπημένο σου γιο, τον  Θοδωρή και,  στην κοινωνία γενικότερα.…
     Εκλεγόσουν για πολλά χρόνια στο Σύλλογο Κωνωπινιωτών Αθήνας, στην Ο.Π.ΣΥ.Ξ και στην ΠΑΝ.ΣΥ γιατί οι άνθρωποι των εν Αθήναις Ξηρομεριτών αναγνώριζαν στο πρόσωπό σου τον άξιο εκπρόσωπό τους. 
       Ήσουν ακέραιος, αγνός και με περιέργεια μικρού παιδιού. Δούλευες πάντα σεμνά, αθόρυβα, δημιουργικά, προσφέροντας στην Ομοσπονδία Ξηρομέρου ό,τι καλύτερο μπορούσες, με ειλικρίνεια, συνέπεια και όραμα για το μέλλον των Συλλόγων μας.
         Ήσουν για όλους μας χρήσιμος και ιδιαίτερα για μένα, την περίοδο 1993-2002, περίοδο άνθησης των Συλλόγων, ήσουν πολύτιμος. 
       Ο Νομάρχης σου (έτσι με αποκαλούσες) θα σου είναι υπόχρεος για ό,τι  ανιδιοτελή αρωγή που πρόσφερες. Και την πρόσφερες αγόγγυστα πάντα μέχρι και σήμερα .

Φίλε κι αδελφέ Δημήτρη.
         Καλέ μας φίλε, επέτρεψε τα δάκρυα της ψυχής μας, της ψυχής όλων όσων σε γνώρισαν και σε αγάπησαν, να ποτίζουν την έντονη παρουσία σου στην θύμησή μας.
       Επέτρεψε να μην σε ξεχάσουμε ποτέ, μη πιστεύοντας συνάμα ότι έφυγες, μόλις άρχισε να  φεύγει η  μυροβόλος Άνοιξη και να προβάλλει το δροσερό καλοκαίρι.             Οι παραλίες της Αλυζίας τα καλοκαίρια που σε φιλοξενούσαν τακτικά, οι ταβερνούλες του Αρχοντοχωρίου, της Κατούνας και της Κωνωπίνας θα σε αποζητούν…… 
        Μαζί θα σε αποζητούν και οι δικοί σου. Ο γιος σου ο Θοδωρής που τόσο πολύ τον αγαπούσες και λάτρευες στην κυριολεξία, ο αδελφός σου ο Τάσος,  τ΄ ανίψια σου.
        Θα σε αποζητούν οι συγγενείς και χωριανοί σου απ την Κωνωπίνα και το Ξηρόμερο. Θα σε αποζητούμε κι εμείς οι φίλοι σου: Ο  Τάκης ο Στεργίου(πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ), ο Σπύρος ο Βενέτης, ο Χρήστος ο Κλαδευτήρας, ο Πάνος ο Χολής, ο Θανάσης ο Γεροδημήτρης, ο Βασίλης ο Μπουρνάζος, ο Περικλής ο Μωραίτης παλιοί και διαχρονικοί συνεργάτες μας στην Ο.Π.ΣΥ.Ξ, που σήμερα ήρθαμε από την Αθήνα να σε κατευοδώσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι......
          Μαζί μας σήμερα εδώ σε αποχαιρετά και ο φίλος μας υπουργός Θάνος Μωραΐτης, ο επίσης φίλος μας Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, οι βουλευτές και τ. υπουργοί κ. κ Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης, Αντιδήμαρχοι, Περιφεριακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. 
       Δεν ξεχνιέσαι αδελφέ μου Δημήτρη, γιατί με την βίωσή σου, τον χαρακτήρα σου, το χιούμορ σου, κατάφερες ότι πιο όμορφο και σημαντικό: ….φεύγοντας ….Να είσαι ΕΔΩ! ΠΑΡΩΝ…!!!
       Σένα κόσμο Ετεροδημοτών που σε αγάπησε, που τον δίδαξες αρετές γνήσιες, ντόμπρες, σταράτες με διαχρονικές αξίες, που και, όταν χρειάζονταν να συγκρουστείς με τα κατεστημένα και τις «διαπλοκές »  των πιστευόντων ότι κατείχαν το αλάθητο στα πολιτιστικά των εν Αθήναις Ετεροδημοτών, εσύ  τολμούσες να καταθέσεις την άποψη σου και το έπραττες συχνά, όταν και όπου χρειάζονταν.
        Χτυπούσες βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο γιατί ήθελες να είσαι χρήσιμος στους Ξηρομερίτες και όχι αρεστός στις «παρεούλες» των όψιμων «ηγετίσκων» που ανακάλυψαν το πολιτιστικό κίνημα προς δυσμάς της ζωής τους….
      Αδελφέ μου, σήμερα είναι η μοναδική μέρα που χωρίζουν οι δρόμοι μας.....
      Θέλω να ξέρεις εκεί ψηλά….. ότι όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε, αυτά που αγωνιστήκαμε δεν θα χαθούν.
 Οι αγώνες σου, οι αξίες σου δεν θα χαθούν…
       Η αγάπη σου για την οικογένεια σου, τον  πολυαγαπημένο σου γιό τον Θοδωρή δεν θα χαθεί. Όλα όσα του πρόσφερες  και μας πρόσφερες δεν θα χαθούν…
         Κατάφερες, φίλε Δημήτρη, να είσαι ΠΑΡΩΝ σε ένα κόσμο Ετεροδημοτών και ντόπιων Ξηρομεριτών που του έστειλες ένα  τρανό  και  ηχηρό  μήνυμα:
«Π ε θ α ί ν ε ι   μ ό ν ο   ό π ο ι ο ς   ξ ε χ ν ι έ τ α ι»

       Και σύ αγαπημένε μας φίλε κι αδελφέ Δημήτρη, με τον  τρόπο σου, σμιλεύοντας την ψυχή μας, άφησες τα  σημάδια σου επάνω της.
Περνάς, απ  όλους μας με ΑΡΙΣΤΑ, στην αθανασία....
 Καλό παράδεισο αδελφέ μου Δημήτρη ………

       Καλό σου ταξίδι στο αέναο, στο ατέρμονο, στο αιώνιο και στο παντοτινό…... φίλε κι αδελφέ Δημήτρη από την  πανέμορφη Κωνωπίνα του Ξηρομέρου, το χωριό σου, που τόσο πολύ αγαπούσες και τώρα θα  αναπαύεσαι στα άγια χώματα του μαζί με τον πατέρα σου, τη μάνα σου και την αδελφή σου.

Πέμπτη: 27-6-2019
ε κ  β α θ έ ω ν
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
από Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου











ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS



Σχόλια