Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγωνία στην Αυτοδιοίκηση για τον «Φιλόδημο» – Τι είπε ο υπουργός στο προεδρείο της ΚΕΔΕ


Nέα σελίδα στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας όπου σήμερα εξελέγη επισήμως νέος Πρόεδρος, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και αμέσως μετά έσπευσε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δει τι πρόκειται να απογίνει με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» που αφορά 502 δημοτικά έργα, ύψους άνω των 1,2 δισ.ευρώ.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξελέξη την περασμένη Πέμπτη και σήμερα συγκλήθηκε προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, εξελέγη πρόεδρος με 23 ψήφους και 6 λευκά ψηφοδέλτια. Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου με 20 ψήφους και 9 λευκά.
Ο κ. Κυρίζογλου ήταν ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης εντός της γαλάζιας παράταξης την Πέμπτη. Ηρθε δεύτερος σε σταυρούς μετά τον Δ. Παπαστεργίου και στη χθεσινή ομιλία του ζήτησε, μεταξύ άλλων «να αντισταθούμε στην κυβερνητική αυθαιρεσία κατά της αυτοδιοίκησης», μίλησε για «πράγματα που συνέβησαν στην προεκλογική περίοδο και θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο» και είπε πως «πρέπει σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κοπεί και ο βήχας και η φόρα». «Πρέπει να αποδειχθούμε διαχρονικά αξιόπιστοι, δεν μπορεί για τα ίδια θέματα που βγάζαμε με τις προηγούμενες κυβερνησεις τα γιαταγάνια και δηλώναμε αντίθετοι, τώρα να λέμε άλλα πράγματα», πρόσθεσε ο κ.Κυρίζογλου και τόνισε ότι οφείλουν οι αυτοδιοικητικοί να διεκδικήσουν τα έργα του Φιλόδημου.

«Αγκάθι» ο Φιλόδημος

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα των εκλογών στην ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προκάλεσε αναταραχή λέγοντας ότι 502 έργα του Φιλόδημου που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα των δήμων και αφορούν από μεγάλα αντιπλημμυρικά μέχρι μικρές δημοτικές δράσεις, δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ότι έλεγε ψέμματα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ για την πραγματική εικόνα του προγράμματος Φιλόδημος Ι και τόνισε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση και υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους, ύστερα από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την ΕΤΕπ, καθώς και από τα ΠΕΠ και Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
«Θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Θα χανόντουσαν αν δεν κάναμε αυτή τη δουλειά και την προετοιμασία με την ΕΤΕπ. Αλλά δεν είμαστε ανεύθυνοι, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εσωτερικών δεν πρέπει να ανησυχούν οι δήμαρχοι για τα έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι. «Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε έργο, ούτε ευρώ. Προχωράμε δυνατά και με τη νέα χρονιά πλέον, με το καινούργιο πρόγραμμα, να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης τα δύο νέα μέλη του προεδρείου, ο β’Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο Γενικός Γραμματέας, πρώην Δήμαρχος Πυλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης – ο μόνος που συμμετείχε και στο απελθόν προεδρείο υπό τον Γιώργο Πατούλη.
Στις επόμενες μέρες θα φανεί πόσο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Φιλόδημο. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η έγκριση συνολικού ποσού 17.765.452,60 € για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε 17 δήμους χωρίς να αναφέρεται ότι αφορούν το πρόγραμμα Φιλόδημος. Αναφερόταν μόνο «θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» ο οποίος χρηματοδοτεί τον «Φιλόδημο 2», όπως φαίνεται και από τις σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια.
ethnos.gr

Σχόλια