Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελλείψεις φαρμάκων: Αδειάζουν τα ράφια και στο Αγρίνιο

  

Τεράστιες ελλείψεις σε παντός τύπου φάρμακα παρατηρούνται  σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Ακόμη και στον ένα μήνα φτάνει ο χρόνος αναμονής για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος  
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο, λόγω της μεγάλης έλλειψης φαρμάκων παντός τύπου από την αγορά! Μάλιστα οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, που οι φαρμακοποιοί προβληματίζονται για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση, αν δεν υπάρξει άμεση λύση! Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, αλλά ο προβληματισμός και οι ελλείψεις είναι μεγάλες και διευρύνονται συνεχώς!
Πολλοί φαρμακοποιοί του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής κάνουν λόγο για έλλειψη 300 τουλάχιστον ειδών φαρμάκων, που περιλαμβάνουν από φάρμακα καθημερινότητας μέχρι και πιο ειδικευμένα ή ακόμη και αντιβιώσεις, που είναι στην «πρώτη γραμμή» την εποχή αυτή, λόγω της γρίπης. Σε πολλές περιπτώσεις είναι τεράστιος και ο χρόνος αναμονής για ένα φάρμακο και οι φαρμακοποιοί σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν  το σωστό φάρμακο ή έρχονται σε συνεννόηση με τους γιατρούς ώστε να καλύψουν τον ασθενή με κάποιο αντίστοιχο φάρμακο μέχρι να παραληφθεί αυτό που χρειάζεται! Ο χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες, αλλά δυστυχώς πολύ παραπάνω, ακόμη και ένα μήνα.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «πάντα υπήρχαν ελλείψεις, αλλά η έξαρσή τους παρουσιάζεται εδώ και περίπου 20 ημέρες σταδιακά και τώρα είναι στην κορύφωσή τους. Μεγάλωσε πάρα πολύ ο αριθμός των φαρμάκων που απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας. Παρουσιάζεται έλλειψη σε φάρμακα όλων των κατηγοριών κάτι που δεν συνέβαινε νωρίτερα, απουσιάζουν από την αγορά πρωτότυπα, γενόσημα, εξαγώγιμα και μη φάρμακα. Δεν διαθέτουμε αντιυπερτασικά φάρμακα, για το ζαχαρώδη διαβήτη, αντιικά, φάρμακα για τον κεντρικό νευρικό σύστημα, για το στομάχι, παιδικά εμβόλια και αυτά είναι μόνο κάποιες από τις σημαντικές κατηγορίες, που αντιμετωπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όλοι οι φαρμακοποιοί έχουν και τουλάχιστον ένα παράδειγμα που αναζητούν πιο απλά φάρμακα και δεν τα βρίσκουν! Αναζητώ μέσω συναδέλφων ταμιφλού και δεν μπορώ να βρω. Τους λόγους που έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα δεν τους γνωρίζει κανείς. Ίσως, δεν συμφέρει τις εταιρείες κάποιες νέες μειωμένες τιμές που βγήκαν; Δεν υπάρχουν εισαγωγές ή γίνονται εξαγωγές; Ο λόγος είναι άγνωστος, αλλά η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί την έλλειψη μόνο των αντιικών φαρμάκων, γιατί ο ασθενής χρειάζεται το φάρμακο αμέσως ή την ίδια ημέρα. Σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες ή αναζητούμε λύση ή συνεννοούμαστε με τους γιατρούς, ώστε να καλύψουμε τον ασθενή με κάποιο άλλο φάρμακο και όχι αυτό που επιθυμεί ο γιατρός, μέχρι να βρεθεί το φάρμακο που απαιτείται, ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να είναι 20 ημέρες ή ακόμη και ένας μήνας. Στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κινητοποιήθηκε ώστε να βοηθήσει στην εύρεση λύσης. Όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα απέστειλαν e-mail στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με τις ελλείψεις των φαρμάκων που υπάρχουν στην κάθε περιοχή, ώστε να απευθυνθεί στο υπουργείο ελπίζοντας και επιδιώκοντας στο να υπάρξει λύση».

«Κόντρα» ΕΟΦ – φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων – Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Μια άτυπη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΦ, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, πρόβλημα που παρουσιάζεται οξυμένο το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τον ισχυρισμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής περί ελλείψεων 400 φαρμάκων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27. Ειδικότερα, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη.
Σε σχέση με τα αντινεοπλασματικά φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη -εξαιτίας των οποίων αναβάλλονται χημειοθεραπείες όπως κατήγγειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)- ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι αρκετά προϊόντα μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1.500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις, καθώς ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. «Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί» τονίζει.O Σύλλογος και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.
Μέσα στην εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, μετά από αίτημα των φαρμακοποιών. Εκεί ο ΠΦΣ θα παρουσιάσει λίστα με τα φάρμακα που λείπουν σε πανελλαδικό επίπεδο. Ήδη έχει ζητήσει από τα μέλη του, να καταγράψουν τις ελλείψεις.

Το ντόμινο της κυβερνοεπίθεσης έφτασε και στο Αγρίνιο

Παράταση δύο ημερών έλαβε η ημερομηνία λήξης συνταγών και στα φαρμακεία του Αγρινίου λόγω της γενικευμένης κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε η χώρα από Τούρκους χάκερς
Αίσθηση έχει προκαλέσει το μέγεθος της επίθεσης των Τούρκων χάκερ κατά την  προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η επίθεση επηρέασε όχι μόνο τις κυβερνητικές ιστοσελίδες, αλλά και ιστοσελίδες φορέων, όπως και πλατφόρμες φορέων όπως αυτή του ΕΟΠΥΥ.
Μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, οι άνθρωποι του Οργανισμού έλαβαν την απόφαση της παράτασης στις ημερομηνίες για κάποιες συνταγές στέλνοντας εκατοντάδες e-mail ακόμη και στο Αγρίνιο!
Τα φαρμακεία του Αγρινίου έλαβαν ενημερωτικά e-mail, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για την διήμερη παράταση της ημερομηνίας λήξης των συνταγών λόγω της γενικευμένης κυβερνοεπίθεσης. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ενημερώθηκαν ότι οι συνταγές που θα έληγαν την προηγούμενη Πέμπτη έλαβαν παράταση μέχρι και το περασμένο Σάββατο!
Να υπενθυμίσουμε πως η κυβερνοεπίθεση διέθετε και δεύτερη φάση, η οποία βρήκε τους ειδικούς έτοιμους, δεδομένου πως στην πρώτη οι χάκερς της γείτονας χώρας «έριξαν» ακόμη και ιστοσελίδες υπουργείων, της κυβέρνησης κλπ!
Οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής έμειναν έκπληκτοί από το «ντόμινο» που δημιουργήθηκε και από το γεγονός ότι η κυβερνοεπίθεση «χτύπησε την πόρτα» έστω και έμμεσα της περιοχής! Ωστόσο μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα, τόσο στην πλατφόρμα, όσο και στους φαρμακοποιούς και κυρίως στους ασθενείς.
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια