Νοσοκομείο Αγρινίου: Χωρίς τεστ για τη γρίπη

Νοσοκομείο Αγρινίου: Χωρίς τεστ για τη γρίπηΓια περίπου δύο εβδομάδες και πάνω στην έξαρση της εποχικής γρίπης έμεινε το Νοσοκομείο Αγρινίου χωρίς τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ της γρίπης. Μικρή έκτακτη προμήθεια που έγινε προ ημερών εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού και είναι θέμα χρόνου το Νοσοκομείο να ξεμείνει και πάλι.

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα γρίπης στο Νοσοκομείο Αγρινίου κατήγγειλαν στη «Σ» πως δεν μπόρεσαν να κάνουν το τεστ για τη γρίπη. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές καθώς έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και στο Αγρίνιο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η παθογένεια του κακού προγραμματισμού στις προμήθειες του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρισκόμαστε στην αρχική φάση της έξαρσης της γρίπης και ήδη συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 13 άνθρωποι (πέντε την προηγούμενη εβδομάδα). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πέρυσι στην Ελλάδα παρατηρηθήκαν συνολικά 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ήδη καταγράφονται στην περιοχή του Αγρινίου τα πρώτα κλειστά σχολεία λόγω γρίπης. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να έχει γίνει στις προμήθειες του Νοσοκομείου Αγρινίου ένας τέτοιος προγραμματισμός, που να μην ξεμείνει από τα μέσα Ιανουαρίου το Νοσοκομείο από τεστ για τη γρίπη. Όμως αυτό δεν συνέβη και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και η διοίκηση του Νοσοκομείου καλούνται να δώσουν απαντήσεις, όχι στη «Σ» που καταγράφει μια πραγματικότητα, αλλά στους ασθενείς που προσέρχονται εμπύρετοι και με συμπτώματα γρίπης και δεν μπορούν να κάνουν το τεστ. Εξάλλου αν λάβει κανείς υπ’ όψιν άλλες πληροφορίες που λένε ότι δημόσιες δομές υγείας της περιοχής, ακόμη και Κέντρα Υγείας, διαθέτουν το τεστ, τότε πράγματι γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για το… κατόρθωμα να ξεμείνει ένα ολόκληρο Νοσοκομείο χωρίς τεστ για τη γρίπη και μάλιστα στην εποχή της έξαρσής της.
Είναι δεδομένο εξάλλου ότι για κάτι σαν την εποχική γρίπη, που επανέρχεται κάθε χρόνο θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη πρόνοια και να μην επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με μπαλώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μικρή έκτακτη προμήθεια της τάξης των 2.000 ευρώ που έγινε προ ημερών εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού λόγω της έξαρσης της γρίπης και είναι θέμα χρόνου το Νοσοκομείο να ξεμείνει και πάλι.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως ο μοριακός έλεγχος δεν γίνεται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων, παρά μόνο σε σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσει μέχρι 25 ευρώ για το rapidtest, που δεν συνταγογραφείται και το οποίο μπορεί να διαγνώσει εάν ένας πάσχων έχει προσβληθεί από γρίπη τύπου Α ή τύπου Β. Για να διαγνωστούν οι υπότυποι της γρίπης, όπως ο Η1Ν1, θα πρέπει να κάνει πιο λεπτομερές τεστ και να πληρώσει έως 150 ευρώ.

ΕΟΦ: Αντιγριπικά εμβόλια και αντιιικά φάρμακα πλέον μόνο με συνταγή γιατρού

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε νέα απόφαση για τη διάθεση εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, καθώς θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.
Η νέα παρτίδα των 50.000 δόσεων αντιγριπικών εμβολίων που εξασφάλισε το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού της γρίπης, καθώς και οι νέες παρτίδες των αντιιικών Tamiflu και Relenza, θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.
Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πολύτιμα αποθέματα θα καταλήξουν στους ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Επιπλέον, ο ΕΟΦ απαγόρευσε και τις παράλληλες εξαγωγές του Tamiflu, προχωρώντας στην παρακάτω ανακοίνωση:
«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με «περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».
Το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να πάρει μέτρα μετά την έλλειψη που παρατηρήθηκε στα παραπάνω φάρμακα τις τελευταίες ημέρες, ενώ (ο ΕΟΦ) απαγόρευσε και τις παράλληλες εξαγωγές των αντιιικών.

Σχόλια