Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίας

Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίαςΟι συνέπειες της κρίσης, θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει τέτοιου είδους κρίση. Οι νέες εξαγγελίες.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στην Βουλή όπου θα δούμε να τελειώνει μια περίοδος όπου τα όπλα της πολιτικής αντιπαράθεσης είχαν σιγήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτός από τον απολογισμό που έκανε ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τρίμηνη παράταση για την προστασία της Α κατοικίας αλλά και συνέχιση της ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων όσο θα διαρκεί η κρίση.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην καναδική κυβέρνηση για την συντριβή του ελικοπτέρου. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στην Βουλή σειρά νομοσχεδίων έως το τέλος Ιουλίου και να μην κλείσει η Βουλή αυτό το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID.
Αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε είπε ότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει τέτοια κρίση που θέτει σε κίνδυνο την φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Πρόσθεσε ότι δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό και έχει πολλά θύματα και κανέναν υπεύθυνο να λογοδοτήσει. Απέναντι σε αυτό η απόφασή μας ήταν  άμεση. Η Πολιτεία να γίνει ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για την άρση των περιορισμών στην κοινωνία. Εξήγησε ότι προκάλεσε αυτή την συζήτηση για να συζητηθούν οι προκλήσεις της οικονομίας. Το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17 δις και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα φτάσει τα 24 δις. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, είπε ακόμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο 4μηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ παρά τις αντίξοες συνθήκες ήταν ο καλύτερος από όλα τα προηγούμενα 4μηνα. Πάνω από 5 δις θα δαπανηθούν τόσο σε απευθείας ενισχύσεις όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθετη ανάσα χαρακτήρισε την εξάμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών και στην εξόφληση δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνει ομπρέλα προστασίας στην επιχειρηματικότητα. Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και την ενίσχυση με 400 ευρώ των 160.000 μακροχρόνια άνεργων.
Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο και ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί  το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το περίφημο μαξιλάρι είπε, είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε, είπε ο πρωθυπουργός.
Δεχτήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα αλλά το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Η χώρα πια κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων και η αξία των ομολόγων της αξιολογείται από την ΕΚΤ. Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας.
Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και οφείλουμε να τις μοιράσουμε δίκαια, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε επίσης εθνική ενότητα και είπε μάλιστα ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο. Θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και διάλογο για τα επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά τα επιζητώ. Η κυβέρνηση επιζητεί την δημιουργική κριτική. Όχι όμως την λασπολογία και την αμφισβήτηση ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κομματικό καπέλο. Αν θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της κρίσης έκλεισε ένας κύκλος τότε θα είναι ευχής έργο αν αυτήν την πρόοδο την αποδείξουμε και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η χώρα μας μπορεί να γίνει και παράδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της κρίσης.

Προστασία πρώτης κατοικίας και συνέχιση των επιδομάτων ειδικού σκοπού

Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.
Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.
Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.
Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.
Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.
Στην διάθεση των επιχειρήσεων είναι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
newsit.gr

Σχόλια