Τράπεζα της Ελλάδος: «Βλέπει» ύφεση 4% στο βασικό σενάριο ή 8% στο δυσμενές


Τράπεζα της Ελλάδος: «Βλέπει» ύφεση 4% στο βασικό σενάριο ή 8% στο δυσμενέςΚόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum, ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%

«Ακραία» χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τα «μαύρα» σενάρια για ύφεση 10% και άνω εφέτος στην ελληνική οικονομία. Το βασικό σενάριο τοποθετεί την ύφεση στο 4% και υπό ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάνει έως και 8%.
Κόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum, ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%.
Το βασικό σενάριο αυτό, όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η καραντίνα στη χώρα μας θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων. «Τα σενάρια για ύφεση 10% είναι ακραία, προφανώς στηρίζονται σε παραδοχή για καραντίνα άνω των τριών μηνών» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει ακραίο σενάριο, με βάση το οποίο η ύφεση θα φτάσει στο 8%.
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για εμβόλιο ή φάρμακα» συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρατηρώντας ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι άνω του 10%, δηλαδή όσο στην Ιταλία και στην Ισπανία.
protothema.gr

Σχόλια